Advertentie
Advertentie

Zesdejaars in de minderheid bij artsenexamen

Het jaarlijkse examen arts en tandarts. ©BELGA

Amper 1 op de 3 kandidaten bij het artsenexamen was een Belgische scholier die net zijn 6e jaar afrondde. Het achteraf vrijgeven van vragen moet vijfdejaars ‘weghouden’ van het examen.

Op het ingangsexamen dat scholieren moeten afleggen voor ze aan de hogere studies genees- of tandheelkunde willen beginnen, dagen niet alleen scholieren op die het middelbaar net achter de rug hebben. Meer dan ooit is die groep zelfs in de minderheid, zo blijkt uit cijfers die de examencommissie gisteren vrijgaf.

Amper een op de drie deelnemers van de examenmomenten deze zomer waren van Belgische nationaliteit en hadden net hun middelbaar afgerond. Dat percentage schommelt zo op een van de laagste niveau’s sinds de introductie van het examen in 1997.

Het aandeel vijfdejaars dat meedoet aan het examen, veelal ‘om te proeven’ wat de proef inhoudt, is daarentegen in opmars en schommelt nu al grosso modo rond de 20 procent. Daarna volgen deelnemers met een andere nationaliteit - 13 procent - en de restcategorie van studenten die al universitair onderwijs volgen, maar alsnog willen proberen te slagen voor het toegangsexamen.

Jan Eggermont, voorzitter van de examencommissie, betreurt de ‘organisatorische belasting’ die de groeiende groep uit het vijfde jaar secundair met zich meebrengt. Hij wil de groep voortaan weghouden van het examen door het achteraf publiek maken van de examenvragen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaf al eerder aan daar een voorstander van te zijn, de examencommissie werkt op dit moment de modaliteiten uit. ‘Maar in principe worden dit najaar de examenvragen vrij beschikbaar.’

Een begeleidingscommissie buigt zich op dit moment sowieso over de toekomst van het toegangsexamen arts. Binnenkort zou er een advies vanuit de commissie vertrekken richting het kabinet van minister Crevits

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud