Zeven op de tien bedrijven verliezen omzet door corona

'De politiek heeft geen excuses meer om niet voluit voor oplossingen en hervormingen te gaan', waarschuwt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. ©RV DOC

Meer dan zeven op de tien bedrijven lijdt vandaag een omzetverlies door corona. Ook voor volgend jaar verwachten ze een daling, blijkt uit een enquête van Voka.

Nog meer dan zeven op de tien bedrijven lijden op dit moment een omzetverlies. Ook volgend jaar verwachten ondernemingen dat ze slechts 90 procent van hun omzet van voor corona behalen. Dat blijkt uit een enquête van de werkgeversorganisatie Voka bij meer dan 1.100 Vlaamse bedrijven.

Maak het mogelijk om veilig evenementen te organiseren en te gaan winkelen.
Hans Maertens
Gedelegeerd bestuurder Voka

Het economisch herstel gaat langzamer dan verwacht, stelt Voka vast. ‘Dat onze economie traag recht krabbelt, zet onze werkgelegenheid en overheidsfinanciën zwaar onder druk’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. Voka raamt dat de economie dit jaar met 8,5 procent krimpt. Voor 2021 voorziet het netwerk wel een groei, maar die zou beperkt blijven tot 4 procent.

Maertens roept op om snel een federale regering te vormen om relancemaatregelen te treffen. ‘De politiek heeft geen excuses meer om niet voluit voor oplossingen en hervormingen te gaan. Maak dat het land bestuurd wordt door een regering met volle bevoegdheden en een brede meerderheid aan beide kanten van de taalgrens.’

Kleine ondernemingen

Uit de enquête blijkt dat de omzet nu gemiddeld 14 procent onder het niveau van voor corona ligt. Vooral kleinere ondernemingen worden zwaar getroffen: daar loopt de daling op tot 30 procent. Die lagere omzet heeft een grote impact: investeringsplannen worden met meer dan een kwart teruggeschroefd en de export daalt gemiddeld met bijna een derde.

84 %
Export
84 procent van de exporteurs gelooft niet meer in herstel dit jaar.

84 procent van de exporteurs acht een herstel niet meer mogelijk dit jaar. 24 procent denkt dat de export pas in 2022 of later hersteld zal zijn. ‘De blijvende onzekerheid over volgende besmettingsgolven en de zwaar getroffen exportmarkt maken dat we de hoop op een snel en volledig herstel in 2021 jammer genoeg moeten opbergen’, zegt Maertens.

Voka vreest ook een impact op de tewerkstelling. ‘Zowat 5 procent van de jobs staat op de helling, goed voor 130.000 banen in de privésector. Dat is nog zonder de faillissementen van zelfstandigen gerekend’, zegt Maertens. Uit de enquête blijkt dat 85 procent van de bedrijven die tijdelijke werkloosheid gebruiken het systeem tot minstens eind dit jaar willen verlengen. Ongeveer de helft wil de regeling zelfs tot minstens midden volgend jaar.

Economische weerbaarheid

De organisatie vraagt daarnaast dat de overheid maatregelen neemt die investeringen stimuleren, maar ook dat ze zelf meer investeringen doet. Voka wil ook meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt. 'Alleen Portugal doet het wat dat betreft nog slechter dan wij in Europa, dat is onaanvaardbaar', zegt Maertens.

Met de nieuwe Nationale Veiligheidsraad donderdag roept Voka op om versoepelingen op sociaal en economisch vlak toe te staan. ‘Het lijkt onrealistisch om het virus volledig te stoppen zonder vaccins. Daarom moeten we ons aanpassen en het normale leven zo goed als mogelijk hervatten op een manier waarop we de gezondheidsrisico’s aanvaardbaar en onder controle houden. Zo moet men het bijvoorbeeld mogelijk maken veilig evenementen te organiseren en te winkelen’, zegt Maertens. ‘Te streng optreden, zal alleen maar de mentale en economische weerbaarheid van onze samenleving en van bepaalde sectoren kraken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud