Advertentie

Zieke parlementsleden verliezen onkosten-vergoeding na een maand

Zieke parlementsleden, zoals Sihame El Kaouakibi, mogen geen onkosten meer inbrengen. ©BELGA

De fractieleiders in het Vlaams Parlement hebben beslist dat parlementsleden die langer dan een maand ziek zijn geen onkostenvergoeding meer krijgen. Die is goed voor ongeveer 40 procent van hun inkomen.

Dat Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi al een jaar ziek thuiszit en toch nog haar volledige wedde opstrijkt, is al langer een doorn in het oog van het halfrond. De fractieleiders van de N-VA, Open VLD, CD&V, het Vlaams Belang, Groen en Vooruit hebben daarom beslist te beknibbelen op haar loon.

Het Vlaams Parlement kan geen controlearts naar afwezige parlementsleden als El Kaouakibi sturen omdat er geen verhouding tussen werkgever en werknemer is. Maar in het Vlaams Parlement is wel een akkoord bereikt over een manier om het inkomen van langdurig afwezige volksvertegenwoordigers in te perken.
Daarbij wordt gekozen voor de afschaffing van de onkostenvergoeding, waardoor de betrokken parlementsleden in de praktijk, zoals werknemers, na een maand terugvallen op ongeveer 60 procent van hun inkomen.

60%
resterend inkomen
Door het schrappen van de onkostenvergoeding vallen zieke leden van het Vlaams Parlement in de praktijk na een maand terug op ongeveer 60 procent van hun inkomen.

Parlementsleden die langer dan een maand ziek zijn, krijgen voortaan geen onkostenvergoeding meer. Die vergoeding kan oplopen tot 40 procent van wat een parlementslid in totaal verdient. Aan de parlementaire wedde kan om juridische redenen niet worden geraakt. Het Vlaams Parlement is immers geen werkgever van een parlementslid.

Inclusief de forfaitaire onkostenvergoeding verdienen parlementairen maandelijks 5.700 euro. Door die af te nemen, zou het loon van parlementairen die afwezig zijn door ziekte terugvallen tot ongeveer 3.500 euro netto.

Ruim een halfjaar geleden kwam aan het licht dat El Kaouakibi belastinggeld aangewend zou hebben om private aankopen mee te doen. Zo zou ze met subsidies voor haar organisatie Let's Go Urban een keuken en meubels hebben aangekocht voor het bedrijf van haar vriendin.

Lachaert roept El Kaouakibi (opnieuw) op ontslag te nemen als parlementslid

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert reageert tevreden op de regeling die het Vlaams Parlement heeft uitgewerkt om in te grijpen op de verloning van langdurig afwezige parlementsleden. Nadat ze uit Open VLD stapte, zetelt El Kaouakibi sinds april als onafhankelijke in het Vlaams Parlement, maar ze is eigenlijk al sinds oktober 2020 afwezig. Via Twitter doet Lachaert een oproep dat ze alsnog haar ontslag als parlementair indient. 'Ontslag nemen uit het Vlaams Parlement is en blijft de enige eerbare oplossing voor Sihame El Kaouakibi', zegt Lachaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud