Advertentie

Ziekenhuizen vragen verplichte coronapas

De zorgsector vreest dat er de komende maanden meer corona-uitbraken volgen. ©Siska Vandecasteele

De Vlaamse zorgkoepels roepen op de coronapas verplicht te maken voor wie op bezoek komt in een ziekenhuis of woon-zorgcentrum.

In welke mate wordt een Covid Safe Ticket een toegangsticket tot het rijk der vrijheid? Het wordt een van de belangrijke vragen voor het coronabeleid dit najaar. Op dit moment moet je alleen zo'n coronapas voorleggen als je op reis gaat of een evenement bijwoont.

De federale regering en de deelstaten beslisten vorige week dat het gebruik van de coronapas kan worden uitgebreid. Zo is Brussel van plan het document te vragen voor wie op café of restaurant gaat en bij een bezoek in het ziekenhuis.

In Vlaanderen is er in de regering niet veel appetijt voor zo'n algemene regel, maar ligt wél de vraag op tafel om de pas te vragen aan wie op bezoek gaat in een ziekenhuis of woon-zorgcentrum. 'Zo bouwen we extra veiligheid in, want we vrezen dat de uitbraken de komende maanden erger zullen worden', zegt Margot Cloet van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro maandag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Vier uitbraken

Vaccins beschermen, maar doen dat niet voor 100 procent. Vooral wie al ziek is of oud is, loopt risico. Deze zomer stierven zeven gevaccineerde bewoners van een woon-zorgcentrum in Zaventem. In Vlaanderen zijn er op dit moment vier andere uitbraken.

Ook het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk is voorstander van de coronapas, maar dan alleen in de woon-zorgcentra of ziekenhuizen waar de directie het nodig acht.

Wie vrienden en familie in een ziekenhuis wil bezoeken en niet gevaccineerd is, zou dan over drie opties beschikken: zich toch laten vaccineren, een negatieve PCR-test voorleggen, of als niet-knuffelcontact op afstand blijven. Het bezoek moet dan buiten of in een speciaal daarvoor voorziene ruimte plaatsvinden en niet op de kamer.

Vakbond

De christelijke vakbond ACV is niet bij voorbaat tegen de coronapas in de ziekenhuizen. Wel vraagt ze dat zo'n beslissing past in een ruimer beleid van de Vlaamse regering. 'We vragen ook om rekening te houden met de werkdruk die gepaard gaat met de controle op de coronapas', zegt Olivier Remy van de vakbond. Vooral in kleinere zorginstellingen dreigt dat volgens hem moeilijk te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud