Zo ziet de nieuwe Vlaamse regering er uit

De verschillende partijvoorzitters hebben nu ook de ministerportefeuilles verdeeld. ©Photo News

De nieuwe Vlaamse regering legt woensdag de eed af in het Vlaams Parlement. Dit zijn de nieuwe Vlaamse ministers.

N-VA

De N-VA levert vier ministers en de voorzitter van het Vlaams Parlement. Jan Jambon wordt zoals bekend Vlaams minister-president.

De partij levert ook de minister van Financiën en Begroting. Die post gaat naar huidig Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele, die al langer de Vlaamse begroting opvolgt. Zo lanceert de partij meteen een nieuw kopstuk in Oost-Vlaanderen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever had eerder al laten verstaan dat de partij graag Onderwijs zou binnenhalen. Hij wil een onderwijsminister die verder van de onderwijskoepels afstaat. Die post zou naar Ben Weyts gaan, die tijdens de onderhandelingen ook de onderwijswerkgroep leidde. Hij wordt ook viceminister-president en minister van Sport en Dierenwelzijn.

De N-VA levert met Zuhal Demir de minister van Omgeving en Energie. Zij komt over van het federaal niveau en vertegenwoordigt zo Limburg in de Vlaamse regering.

De N-VA wordt ook bevoegd voor Cultuur, Toerisme, Wonen, ICT en de nieuwe bevoegdheid Justitie, maar het is nog niet duidelijk wat precies onder welke minister valt. 

Partijvoorzitter Bart De Wever koos er uiteindelijk voor een ministerportefeuille op te geven in ruil voor het voorzitterschap van het parlement. De partij had weinig interesse om een minister uit Brussel te leveren, wat verplicht is in de Vlaamse regering. Voormalig minister-president Liesbeth Homans wordt voorzitter van het Vlaams Parlement.

CD&V 

Zo krijgt CD&V een extra ministerportefeuille. Huidig partijvoorzitter en federaal minister Wouter Beke wordt minister van Welzijn. Er was op de algemene vergadering wel nog discussie over Beke die na een kort federaal ministerschap naar de Vlaamse regering vertrekt, maar hij kreeg uiteindelijk groen licht.

Hilde Crevits wordt Vlaams minister van Economie, Werk, Innovatie en Landbouw. Zij blijft ook viceminister-president.

Brusselaar Benjamin Dalle, huidig directeur van de studiedienst, wordt bevoegd voor Media, Jeugd en Brussel. Zo countert de partijtop ook het beeld dat er geen kans is voor nieuwe gezichten in de Vlaamse regering. Er was intern veel kritiek dat de twee gezichten van de verkiezingen, die CD&V verloren heeft, de twee ministerposten in de Vlaamse regering zouden claimen. 

Open VLD

Open VLD wodt bevoegd voor Binnenlands Bestuur en Samenleven (Integratie, Inburgering en Gelijke Kansen). Het lijkt zo goed als zeker dat Bart Somers zo de ‘minister van Samenleven’ wordt, wat hij al voor de verkiezingen ambieerde.

Daarnaast worden de liberalen ook bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, maar Open VLD maakt de namen voor de twee ministerportefeuilles pas woensdag bekend.

Dan leggen de leden van de Vlaamse regering ook de eed af in handen van de voorzitter van het Vlaams Parlement. Daarna zal Jambon de eed afleggen bij de Koning waarna hij terugkeert naar het parlement om er zijn regeerakkoord en de begroting voor de komende jaren toe te lichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud