Zoekactie naar vermiste transmigranten aan zee stopgezet

Agenten en brandweerlui tijdens de zoekactie naar 14 transmigranten, die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wilden wagen. ©BELGA

14 transmigranten hebben maandagnacht tevergeefs geprobeerd met een bootje de Noordzee over te steken. Zes van hen zijn terecht en gearresteerd, acht zijn nog altijd vermist.

De transmigranten wilden maandagnacht met een gammel bootje de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk. ‘Rond vijf uur vanochtend kregen we de melding van een bootje op het water. Vijf personen zijn op eigen kracht uit het water geraakt’, meldt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B).

Met de hulp van Franse collega's zetten de politie en brandweer dinsdag een zoekactie op naar de migranten. De actie liep van Adinkerke tot Noord-Frankrijk, en zette ook drones in. Hoewel de politie ervan uitgaat dat de vermiste transmigranten zich aan land bevinden en uit schrik zijn weggelopen, zocht de scheepvaartpolitie ook op zee.

De zoekactie is ondertussen stopgezet. Zes vluchtelingen zijn gevonden en gearresteerd. Het zou gaan om vijf Iraniërs en een Afghaan. Acht transmigranten blijven vermist. Vermoedelijk zitten ook twee minderjarigen tussen de transmigranten.

We zullen een tandje moeten bijsteken.
Carl Decaluwé
Gouverneur West-Vlaanderen

Carl Decaluwé, de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen, benadrukt dat de oversteek van transmigranten vanaf de Belgische kust eerder zeldzaam is. ‘Meestal gebeurt dat vanuit Noord-Frankrijk, maar door de strenge controles daar verplaatst het probleem zich naar België.' De gouverneur vraagt ook meer middelen om zulke situaties te vermijden. ‘We zullen een tandje moeten bijsteken.'

Ook in het Noord-Franse Pas-de-Calais zijn dinsdag een veertigtal migranten onderschept toen ze de oversteek waagden op het Kanaal. Onder hen tien kinderen. In 2019 zijn in Frankrijk 2.758 migranten onderschept, vier keer meer dan in 2018. Sinds begin dit jaar maken de Franse autoriteiten melding van 52 transmigranten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect