Zomerscholen moeten leerachterstand beperken

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). ©BELGA

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) werkt aan een scenario met zomerscholen. Dat heeft hij gezegd in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.

De zomerscholen zijn bedoeld voor leerlingen die een grote achterstand hebben opgelopen door de noodgedwongen periode van afstandsonderwijs. Ze zouden vrijwillig zijn, zowel voor leerlingen als leerkrachtenn. Om de zomerscholen te bemannen wil Weyts een pedagogische reserve aanleggen, naar het voorbeeld van de reserve die minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aanlegde voor vrijwillig zorgpersoneel.

Voor de duidelijkheid: we gaan de zomerschool niet opleggen aan leerlingen en leerkrachten.
Ben Weyts (N-VA)
Vlaams minister van Onderwijs

Weyts denkt aan gepensioneerde leerkrachten en studenten uit de lerarenopleiding die nu onvoldoende praktijkervaring krijgen omdat hun stages wegvallen. 'Ik denk dat daar wel vrijwilligers voor te vinden zijn. Voor de duidelijkheid: we gaan niets opleggen.'

Ondersteuning

De zomerscholen passen binnen een plan dat Weyts uitrolt om het postcoronatijdperk voor te bereiden. Een ander aspect daarvan is dat dit jaar geen schooldoorlichtingen meer doorgaan. De inspecteurs krijgen een andere rol de komende maanden: ze zullen aan scholen worden toegewezen als coaches.

Weyts meldde ook dat de besparingen op de pedagogische begeleidingsdiensten voor dit jaar worden teruggeschroefd, als de Vlaamse regering daarmee instemt. In de herfst werd bekend dat die diensten boven op de algemene besparing van 6 procent op alle subsidies in 2020 nog eens 650.000 euro zouden moeten inleveren. Aangezien ze nu volop helpen het afstandsonderwijs uit te rollen, is dat voornemen geschrapt.

'Geen proefdieren'

We willen niet de indruk wekken dat de scholen fungeren als een lab en dat kinderen en leerkrachten proefdieren zijn.
Ben Weyts (N-VA)
Vlaams minister van Onderwijs

Wanneer de scholen weer openen, blijft voorlopig onduidelijk. Iedereen verwacht dat de Nationale Veiligheidsraad de maatregelen zal verlengen. Een keer de lockdown afgezwakt wordt, zijn scholen waarschijnlijk wel bij de eerste instellingen die weer open mogen. Weyts verwacht dat dat dan gebeurt binnen een breder kader aan maatregelen: 'We willen niet de indruk wekken dat de scholen fungeren als een lab en kinderen en leerkrachten proefdieren zijn.’

Ook riep de minister de Nationale Veiligheidsraad op realistisch te blijven. Hij vraagt minstens een week tijd tussen de beslissing en het daadwerkelijke openen van de scholen. 'Het moet organisatorisch haalbaar zijn. De ene dag zesjarigen naar school sturen en de andere dag achtjarigen, dat gaat niet. Zulke gebricoleerde voorstellen moeten we vermijden.'

Weyts belooft eind volgende week de scholen van draaiboeken te voorzien voor de verschillende scenario's. Daarover is hij momenteel in overleg met de koepels en netten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud