Advertentie

Zwerfvuil kost Vlaanderen jaarlijks 5 miljoen euro

©Photo News

De Vlaamse overheid spendeerde in 2013 bijna 5 miljoen euro aan het opruimen van zwerfvuil langs de gewestwegen. Er werd 3.572 ton afval ingezameld.

Dat blijkt uit het antwoord van minister Ben Weyts (N-VA) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Bart Nevens (N-VA).

In totaal werd er in 2013 langs de Vlaamse gewestwegen zo'n 3.572 ton zwerfvuil ingezameld. Dat is ongeveer even veel als het jaar voordien (3.570 ton). De cijfers tonen ook grote provinciale verschillen. Zo werd er in Limburg in 2013 amper 272 ton zwerfvuil opgehaald en in Vlaams-Brabant 1.346 ton. Na Vlaams-Brabant volgen Antwerpen (933 ton), West-Vlaanderen (696 ton) en Oost-Vlaanderen (325 ton).

  Voor Bart Nevens is elke euro die uitgegeven moet worden aan het ophalen van zwerfvuil 'weggesmeten geld'. 'Natuurlijk is opruimen van zwerfvuil langsheen onze gewestwegen belangrijk. Maar eigenlijk is het geld dat we jaar na jaar telkens opnieuw weggooien in de natuur.' Nevens verwijst ook naar de aankondiging van de Vlaamse regering om een impactanalyse uit te voeren rond de invoering vanstatiegeld op plastic flessen en blik. 'De kostprijs voor het ophalen van zwerfvuil is een element dat in deze analyse zeker niet mag ontbreken', besluit de N-VA'er.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud