Advertentie

100.000 vierden opening Mons 2015 mee

Openingsfeest in Bergen, dat een jaar lang de titel van Culturele Hoofdstad draagt. ©Photo News

‘Mons Culturele Hoofdstad van Europa 2015’ is zaterdag van start met de opening van een Van Gogh-tentoonstelling door het vorstenpaar. 's Avonds stroomden meer dan 100.000 kijklustigen toe voor de openingsfeestelijkheden.

Meer dan 100.000 mensen tekenden present in de straten van de stad, onder hen ook heel wat Franse, Britse, Amerikaanse, Italiaanse, Duitse en zelfs Chinese kijklustigen. 

Mons trekt vandaag voor één jaar zijn kleed van ‘Europese hoofdstad’ aan en dit voor één jaar lang’, aldus de krant Le Soir zaterdag. Het is de eerste keer dat een Waalse stad die titel mag voeren, eerder kwamen al Antwerpen, Brussel en Brugge aan de beurt. Burgemeester en ex-premier Elio Di Rupo hoopt dat het evenement een relance in zijn stad en streek – de Borinage – op gang brengt naar het voorbeeld van Rijsel.

De opening van het cultureel jaar start wel een beetje in mineur. Wie met de trein arriveert zal niet met open mond naar het nieuwe station van Calatrava kunnen staren, maar moet zich door bouwcontainers wurmen, ook tal van andere gebouwen zijn nog niet klaar, het openluchtkunstwerk van Arne Quinze dat een publiekstrekker had moeten worden, stortte in december in mekaar. En wordt niet heropgebouwd.

Maar De Rupo vindt het allemaal niet zo erg, het gaat niet alleen om dit jaar zo vindt hij, het gaat om het begin van een nieuwe periode. En dat dan tal van openingen of evenementen met de Franse slag met vertraging van start gaan, het zij zo. Veel inwoners uit de Borinage zijn het niet eens met hem en betreuren dat er te veel middelen naar de stad gaan en niet naar het sociaal-economisch weefsel in de regio.

Koning Filip al dan niet met de Waalse vlag in zijn hand

Tot het eind van dit jaar staan niettemin zowat 300 concerten, tentoonstellingen, theaterstukken en andere manifestaties gepland. Liefst vijf nieuwe musea openen de komende maanden hun deuren.

Het startschot werd om 15u gegeven toen  koning Filip en koningin Mathilde de tentoonstelling ‘Van Gogh au Borinage’ openden. Maar de officiële aftrap vond plaats op 17u in de kerk van Sainte-Waudru. Om 18u begon dan het volksfeest, met onder meer lichtkunstwerken en rond 22u30 afgerond met een vuurwerk. Alle praktische informatie vindt u op de website www.mons2015.eu/nl

 

"Ik verklaar Mons 2015, Europese culturele hoofdstad voor geopend!" #Mons2015— Elio Di Rupo (@eliodirupo) 24 januari 2015

.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud