ABVV-voorzitter op de wip na ontmoeting met Bouchez

FGTB-voorzitter Robert Vertenueil. ©Photo News

De voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, Robert Vertenueil, moet maandag een vertrouwensstemming van zijn eigen vakbond zien te overleven.

Als Vertenueil maandag niet het vertrouwen van de meerderheid van alle ABVV-afdelingen krijgt, is hij voorzitter af. Hij dreigt zo een zware prijs te moeten betalen voor een iets te vriendschappelijke ontmoeting met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, afgelopen woensdag. 

De liberaal Bouchez was woensdag te gast op een debat op de hoofdzetel van de ABVV in de Brusselse Hoogstraat. Daar werd gediscussieerd over de nood aan een nieuw sociaal pact tussen werkgevers, werknemers en de overheid. Vertenueil pleitte al kort na de uitbraak van de corona-crisis voor zo’n nieuwe historische samenwerking. 

Verteneuil ging volgens een aantal FGTB-bestuurders veel amicaal met Bouchez om.

 

Het bezoek van Bouchez aan het hol van de leeuw werd opgepikt door Le Soir. Een aantal ABVV-bestuurders verslikten zich in hun koffie toen ze donderdag in die krant hun voorzitter gebroederlijk aan tafel zagen zitten met Bouchez. Het hielp ook niet dat het duo eensgezind pleitte voor een ‘nieuw sociaal pact’, zonder verder in detail te treden wat daar dan zou moeten in staan. Maar de toon tussen de twee historische tegenpolen was niettemin vriendelijk. ‘In een democratische context moeten we praten: wat moeten we doen voor de wereld van de bedrijven en wat voor de werknemers’, liet Vertenueil optekenen. 

PTB

Veel te amicaal, vonden een aantal ABVV-bestuurders. Vertenueil probeerde het brandje donderdag snel te blussen met een persbericht waarin Bouchez weer als vanouds werd verketterd als ‘de laars van het patronaat’. ‘Alles voor de bedrijven en kruimels voor de werknemers: no passarán!’, voegde de bekritiseerde ABVV-preses er nog aan toe. 

Dat kon de gemoederen echter niet bedaren. Zeker in de linkervleugel van de vakbond, waar de PTB aan een stevige opmars bezig is, gonsde het van de onrust. Vertenueil lag op het wekelijkse vergadering van het vakbondsbestuur afgelopen vrijdag urenlang onder vuur. Volgens de RTBF is er maandag een vertrouwensstemming onder de diverse afdelingen van de ABVV.

Als Vertenueil daar geen meerderheid haalt, is hij voorzitter af. De crisis komt op een zeer ongelegen moment voor de Franstalige socialistische vakbond. De onderhandelingen voor een corona-relanceplan en de vorming van een nieuwe federale regering staan op het punt van beginnen, er dreigt een ontslaggolf in de bedrijven en de vakbonden maken zich op voor een campagne in de aanloop naar de sociale verkiezingen die nu in november plaatsvinden. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud