Advertentie

Bokspartij tussen Michel en PS-top

©BELGA

Bij de nieuwjaarsreceptie van de Brusselse PS heeft lokaal voorzitter Laurette Onkelinx zwaar uitgehaald naar premier Charles Michel (MR).

'Charles Michel is de pedalen kwijt', zei PS-kamerfractieleider Laurette Onkelinx in haar speech voor 200 sympathisanten en mandatarissen in de Brusselse zaal Vaudeville.

Het was de reactie van Onkelinx op een vliegende tackle van de premier op zijn voorganger, PS-voorzitter Elio Di Rupo. Michel had het discours van Di Rupo in de weekendkranten vergeleken met dat van extreemrechts, noemde hem verzuurd en rancuneus en vindt dat de gewezen premier haat en verdeeldheid oppookt.

Gewapende vrede

Het is zeldzaam dat premiers en hun voorgangers zo op elkaar inhakken. Bovendien is er in de relaties tussen de MR en de PS sprake van een gewapende vrede.

De bijzonder harde toon van voor en een tijd na de verkiezingscampagne in 2014 is enigszins gemilderd. De MR besefte dat ze niet elke keer met de voeten vooruit kon tackelen, omdat de PS in Brussel en Wallonië de dienst uitmaakt in de meerderheden. De partijen hebben elkaar in het zuiden van het land nodig.

Di Rupo zinkt af in een demagogie die extreem-rechts waardig is.
Charles Michel
Premier

Toch heeft Di Rupo Michel nooit echt gespaard. Hij noemde de regering vorige week in zijn nieuwjaarsspeech de meest asociale sinds de Tweede Wereldoorlog en gaf ze het etiket amateurs.

'Hij zinkt af in een demagogie die extreemrechts waardig is', haalt Michel keihard uit in de Sudpresse-kranten.

'De situatie van vandaag vergelijken met de Tweede Wereldoorlog, is van een ongeziene demagogie. Zo spreidt hij het bedje van de extremisten. Mijn beide grootvaders en vele andere gezinnen hebben geleden in die oorlog. Hij bezoedelt de nagedachtenis van die mensen.'

Bang van PTB

Di Rupo is volgens Michel zo bang van het extreemlinkse PTB/PVDA dat hij onderweg verzuurd en rancuneus is geworden. Of dat komt doordat hij zijn afscheid van de Zestien niet verteerd heeft? Michels antwoord op die vraag is misschien nog het dodelijkste zinnetje van allemaal. 'Hij heeft in elk geval de blik op het verleden. Ik beklaag hem, want dat moet hem ongelukkig maken.'

Het ideeëndebat kan ook verlopen in een sfeer van correctheid en van respect voor de andere.
Elio Di Rupo
PS-voorzitter

Di Rupo reageerde ook: 'Ik roep Charles Michel op zijn koelbloedigheid te bewaren. Natuurlijk hebben we een andere zienswijze over de sociale zekerheid en de regeringspolitiek, maar het ideeëndebat kan ook verlopen in een sfeer van correctheid en van respect voor de andere.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud