CdH begraaft rood-groene 'klaproos'

CdH-voorzitter Maxime Prevot ©BELGA

Na de PTB wijst nu ook het cdH een klaprooscoalitie met de PS en Ecolo af. Daardoor moeten die laatste twee tegen hun zin gaan spreken met de MR.

Wallonië krijgt geen 'klaproosregering' van de PS en Ecolo, aangevuld met steun van andere partijen of parlementsleden. Dat heeft het cdH dinsdag beslist op een partijbestuur met al haar verkozenen in het Waals Parlement en het parlement van de Franse Gemeenschap. De partij blijft erbij dat ze op alle niveaus voor de oppositie kiest.

Coquelicot

Voor Ecolo ligt een paars-groene regering moeilijk, omdat ze harde oppositie heeft gevoerd tegen het beleid van de federale regering-Michel de voorbije vijf jaar.

De PS en Ecolo kwamen eind vorige week met een nota met daarin de grote lijnen van een akkoord tussen de twee partijen. Ze noemden dat akkoord 'coquelicot' of klaproos: een rode bloem met groene steel die zich opent. De PS en Ecolo zochten voor dat groen-rood beleid vervolgens steun bij andere partijen, omdat ze samen geen meerderheid hebben.

Eerder deze week hadden de extreem-linkse PTB en de MR de klaproosnota al afgewezen. Nu doet ook het cdH dat.

Prévot

'We hebben op vijf juni een beslissing genomen om in de oppositie te gaan, zei partijvoorzitter Maxime Prévot achteraf. 'We hebben de beleefdheid getoond door de nota's te gaan die ons werden voorgesteld door de PS en Ecolo, maar we zijn niet van mening veranderd.'

Prévot merkte ook op dat in de klaproosnota veel goede intenties stonden, maar geen cijfers over hoeveel ze kosten.

In het Waals Parlement is het cdH de kleinste partij geworden, samen met de PTB. Het cdH verloor drie zetels en heeft er nog tien over. De PTB had er twee en vervijfvoudigde dat.

Paarsgroen

Het betekent dat de PS en Ecolo nu onvermijdelijk uitkomen bij de MR, wat bij de socialisten en groenen niet van harte is. Vooral voor Ecolo ligt zo'n paars-groene regering moeilijk, omdat ze harde oppositie heeft gevoerd tegen het beleid van de federale regering-Michel de voorbije vijf jaar.

Toch wordt het niet onmogelijk, omdat de ene MR-politicus bij de Franstalige groenen al beter ligt dan de andere. In 'De ochtend' op Radio 1 maakte Europees parlementslid Philippe Lamberts (Ecolo) dinsdag duidelijk dat zijn partij een probleem heeft met het 'neoliberale beleid' van premier Charles Michel van de voorbije vijf jaar, maar vindt dat er met politici als Jean-Luc Crucke zaken te doen zijn.

Crucke is de ontslagnemende Waalse minister van Begroting, Energie, Klimaat en Luchthavens.

Overbodig

Een tweede moeilijkheid voor Ecolo is dat de partij mathematisch overbodig is in een regering met PS en MR. Die twee partijen zijn namelijk de grootste in het Waals Parlement en hebben samen 43 van de 75 zetels. De MR heeft al duidelijk gemaakt dat het wil onderhandelen over een regering, maar dat ze de 'klaproosnota' hoogstens als een van de vertrekpunten voor de onderhandelingen ziet.

De vraag wordt hoe Ecolo reageert als uit die klaproosnota in de formatiegesprekken vooral de groene accenten zouden verdwijnen.

Geen reactie

De PS en Ecolo lieten dinsdag weten dat ze niet meteen willen reageren op de politieke situatie.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud