Di Rupo geen kandidaat bij PS-voorzittersverkiezingen

PS-voorzitter Elio Di Rupo. ©BELGA

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft bevestigd dat hij geen kandidaat is bij de voorzittersverkiezingen, die volgens hem ten laatste eind oktober zullen plaatsvinden.

De 68-jarige Di Rupo zal zich niet kandidaat stellen voor een nieuw mandaat als voorzitter van de PS. Dat heeft de kersverse Waals minister-president zelf aangekondigd in de uitzending 'L'Invité' op RTL-TVi.

'Ik hoop dat dit op 19 en 20 oktober kan gebeuren', zei Di Rupo over de voorzittersverkiezingen. Het partijbureau moet de procedure volgende week vastleggen.

Magnette

De Bergenaar legde vrijdag opnieuw de eed af als Waals minister-president aan het hoofd van een PS-MR-Ecolo-coalitie. Op de vraag over de opvolger van zijn keuze noemde Elio Di Rupo de burgemeester van Charleroi, Paul Magnette.

Die leidde in de vorige legislatuur de Waalse regering, totdat de Franstalige socialisten uit de regering gewerkt werden ten voordele van MR. Magnette voerde samen met Di Rupo de onderhandelingen voor de vorming van een Waalse en een Franse Gemeenschapsregering.

'Ik werk al een tiental jaar samen met mijnheer Magnette. De voorbije weken nog was ik onder de indruk. Hij is een oplossingenfabriek', zei de uittredende partijvoorzitter.

17 jaar

De gewezen premier was gedurende 17 jaar PS-voorzitter, van 1999 tot 2011 en vervolgens sinds 2014. Vrijdag legde hij voor de derde maal de eed af als Waals minister-president.

Sinds jaren wordt er gespeculeerd over zijn opvolging aan het hoofd van de grootste partij in Franstalig België. In mei had Di Rupo laten verstaan dat hij een beslissing zou nemen na de regeringsonderhandelingen. Maar de vorming van een federale regering belooft een werk van lange adem te worden.

Paul Magnette heeft de laatste jaren herhaaldelijk verklaard dat hij kandidaat-partijvoorzitter zou zijn indien Elio Di Rupo zijn mandaat ter beschikking zou stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud