Advertentie
nieuwsanalyse

Di Rupo stuurt PS ultralinkse weg op

Elio Di Rupo hoopt de Waalse kiezers duidelijk te maken dat de PS het enige linkse alternatief is. ©Photo News

Elio Di Rupo herlanceert zich als partijvoorzitter van de PS door met een nieuwe, veel radicaal linksere koers de communisten van de PTB het gras voor de voeten weg te maaien.

J’y suis, j’y reste.’ Elio Di Rupo liet er bij de presentatie van zijn nieuwe boek over de toekomst van het socialisme geen twijfel over bestaan. Hij alleen blijft de onbetwiste leider van de PS tot na de verkiezingen van 2019. Mocht de PS zware klappen krijgen bij die stembusslag, dan kan Di Rupo in de coulissen verdwijnen en de nieuwe generatie onder leiding van Magnette laten overnemen.

Di Rupo kiest voor de vlucht vooruit met een nieuw boek, een combinatie van zijn biografie met zijn visie op de toekomst van het socialisme in de 21ste eeuw. Met een reeks radicaal-linkse voorstellen wil hij zich herlanceren als voorzitter en tegelijk het gras wegmaaien onder de voeten van de communisten van de PTB.

Roder dan rood

Di Rupo wil het tij keren door roder dan rood te kleuren. Hij lanceert een reeks radicaal-linkse voorstellen: van de vierdagenwerkweek over gratis onderwijs en maaltijden op school tot CEO’s die nog maximaal 15 keer meer mogen verdienen dan hun slechtst betaalde werknemer.

De belangrijkste bedrijven van de Bel20 hebben in 2016 17 miljard euro uitgekeerd aan hun aandeelhouders. Wat als die aandeelhouders eens content zouden zijn met 7 miljard?
Elio Di Rupo
Voorzitter PS

Het meest opvallende is zijn voorstel om miljarden aan dividenden bij de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven af te romen en door te sluizen naar de gewone werknemers. 

'De belangrijkste bedrijven van de Bel20 hebben in 2016 17 miljard euro (16,53 miljard, red.) uitgekeerd aan hun aandeelhouders', aldus Di Rupo. 'Wat als die aandeelhouders eens content zouden zijn met 7 miljard? Dat is toch een mooi bedrag. Dan kunnen we 10 miljard euro uitgeven aan loonsverhogingen voor de gewone werknemers. Het zou neerkomen op 177 euro extra per maand voor elke Belg.' 

Uitkeringstrekkers moeten de garantie hebben op een minimuminkomen van 1.115 euro per maand, de armoedegrens. 

Sirenenzang van PTB

De boodschap is dat de PS nog altijd het enige linkse alternatief is. Di Rupo wil de kiezer overtuigen niet te bezwijken voor de sirenenzang van populisten, de valse profeten van de PTB. Hij maakt een puur financiële analyse van de opmars van populisten. ‘Dat fenomeen komt voort uit frustratie van de mensen dat ze te weinig verdienen en de rijkdom steeds ongelijker verdeeld is.’ Di Rupo spreekt zich opvallend niet uit over de identiteitsdiscussie die het rechts-populisme omhoog stuwt. 

Schandalen

De PS zit in vieze papieren na een nieuwe reeks schandalen rond graaiende PS’ers. Brussels burgemeester Yvan Mayeur verrijkte zich op de kap van de Brusselse daklozen, PS’ers lieten zich bij de intercommunale Publifin rijkelijk betalen voor onbestaande vergaderingen en er was ook commotie rond een graaiende directeur van de koepel boven een ziekenhuis in Charleroi. Het gevolg was dat de PS kelderde in de peilingen - in Wallonië is ze als grootste partij voorbijgestoken door de communisten van de PTB - en uit de Waalse meerderheid is gebonjourd.

De malaise bij de PS wordt Di Rupo persoonlijk aangewreven.

De malaise bij de PS wordt Di Rupo persoonlijk aangewreven. Hij is sinds 1999 partijvoorzitter, alleen onderbroken door een periode als premier tussen 2011 en 2014. Di Rupo zei in 2005 na een groot schandaal rond de huisvestingsmaatschappij Caroloregienne in Charleroi dat hij de parvenu’s uit de PS zou gooien.

Ruim tien jaar later is de PS nog altijd in hetzelfde bedje ziek, met machtige regionale federaties die zich niets aantrekken van de consignes uit het hoofdkwartier aan de Brusselse Keizerslaan. Di Rupo en het Brusselse kopstuk Laurette Onkelinx kregen ook kritiek omdat ze de huidige crisis te lang op haar beloop lieten. De deconfiture van de PS versterkt het beeld dat al langer bestaat over Di Rupo. Het is weinig geloofwaardig dat hij zich als ex-premier opwerpt als federaal oppositieleider.

Geen openlijke tegenaanval

Niemand in de PS durfde Di Rupo openlijk aan te vallen. Een groep vooraanstaande PS’ers, zonder echte kopstukken, eiste dat Di Rupo radicale hervormingen zou doorvoeren bij de PS. Maar tot openlijke dissidentie tegen hem kwam het niet.

Een paleisrevolutie zou alleen verdeeldheid zaaien.

Bij de PS wordt naar één iemand gekeken die sterk genoeg is om Di Rupo op te volgen: de rode kroonprins Paul Magnette. Nu die Waals minister-president af is, heeft hij zich teruggeplooid op de sjerp in Charleroi. Maar Magnette wil geen putsch tegen Di Rupo plegen. Hij zegt dat hij kandidaat is om Di Rupo op te volgen, maar dat alleen de voorzitter beslist wanneer het tijd is te vertrekken. Een paleisrevolutie zou alleen verdeeldheid zaaien. De PS heeft het al moeilijk genoeg om haar externe vijanden af te houden en wil zich niet verder verzwakken door intern gekissebis.

Europees fenomeen

De klassieke sociaaldemocratie lijdt overal in Europa aan betonrot. In Frankrijk en Nederland zijn de PS en de PvdA bij de jongste verkiezingen van de kaart geveegd. De PS van Di Rupo was lang een Gallisch dorpje dat eenzaam verzet bood in het instortende rode rijk. Met de opmars van de PTB staat ook de Belgische PS-staat op instorten.

Het boek is de persoonlijke bijdrage van Di Rupo aan de ‘Chantier des Idées’, een ideologische vernieuwing waar de PS al 2,5 jaar mee bezig is en die in november afgerond wordt met een partijcongres. De conclusies van de denkoefening zijn maandag in aanwezigheid van alle kopstukken - uitgezonderd Magnette, die nog met vakantie is - goedgekeurd op het partijbureau. Ze worden nu doorgestuurd naar de federaties, die nog amendementen kunnen aanbrengen.

©MEDIAFIN

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud