Ecolo ziet zichzelf eerder in oppositie

Emily Hoyos, co-voorzitter van Ecolo. ©laurie dieffembacq

Ecolo blijft beschikbaar om in Wallonië en de Franse gemeenschap (de Federatie Wallonië-Brussel) in een meerderheid te stappen, al blijft het scenario waarbij de groenen in de oppositie belanden volledig voor de hand liggen.

WDat heeft co-voorzitster Emily Hoyos maandag verklaard, nadat ze een uur rond de tafel zat met PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette, die in Franstalig België het informateurschap in handen hebben.

De Franstalige groenen gingen bij de verkiezingen van vorige week fors achteruit in Wallonië. In het Waals parlement speelden ze tien van hun veertien zetels kwijt. 'Waar we voor de verkiezingen voor hebben gestreden, is hetgeen waar we vandaag voor strijden, of we nu vier, tien of veertien zetels hebben', zei Hoyos. 'Er zijn de cijfers en de oppositie is een volledig waarschijnlijk scenario, maar de gesprekken zijn lopende en wij gaan in op de uitnodigingen. We zijn beschikbaar.'

Haar voorganger op de voorzittersstoel, Jean-Michel Javaux, verklaarde zondag niettemin dat Ecolo het signaal van de kiezer moet horen en dat de partij 'moet vermijden langs het raam terug binnen te komen nadat ze via de deur is vertrokken'. Depanneren mocht er zich een crisis aandienen, sloot hij evenwel niet uit.

Magnette en Di Rupo trokken vrijdag de onderhandelingen voor de regeringen in Wallonië en de Franse gemeenschap op gang. Toen mochten de MR en het cdH langskomen. Maandag komen de FDF, de PVDA en de PP nog aan bod. Hun partijgenote Laurette Onkelinx leidt enkele hectometers verder de Brusselse dans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud