Ex-minister Laruelle stapt uit bestuursraad Carrefour

Sabine Laruelle is een medewerker van de Waals minister van Werk. ©Dieter Telemans

MR-politica Sabine Laruelle stapt uit de raad van bestuur van Carrefour België, dat deze week een zware herstructurering aankondigde.

Voormalig minister Sabine Laruelle (52) stapt op uit de raad van bestuur van de Belgische tak van supermarktketen Carrefour. Dat doet ze een dag nadat het bedrijf een herstructurering aankondigde waarbij 1.233 mensen hun werk dreigen te verliezen.

Donderdag diende de Franstalige vleugel van de communistische partij PVDA een belangenconflict in bij de Kamer omdat Laruelle kabinetsmedewerker is bij Waals minister van Werk Pierre-Yves Jeholet (MR). Het was ook Jeholet zelf die het ontslag van Laruelle uit de raad van bestuur van Carrefour België aankondigde: 

11 jaar minister

Laruelle begon haar carrière in de jaren 90 als medewerker bij het CdH en werd nadien topvrouw van de Waalse tegenhanger van de Boerenbond.

In 2003 stapte ze over naar de liberale MR, en werd minister voor Landbouw, KMO's en Zelfstandigen in de regering Verhofstadt-II. Laruelle, die dichtbij MR-vicepremier Didier Reynders staat, bleef federaal minister tot 2014, toen ze uit de actieve politiek stapte. 

Willy Claes

Ook voormalig sp.a-kopstuk Willy Claes is overigens sinds 2007 bestuurder bij Carrefour. De voormalige secretaris-generaal van de NAVO zit nog steeds in de raad van bestuur, wordt bevestigd bij de supermarktketen. Claes is wegens ziekte voorlopig onbereikbaar voor commentaar.

Bij de vorige herstructurering bij Carrefour in 2010, toen 1.700 werknemers hun baan verloren, werd Claes' aanwezigheid in de raad van bestuur al gehekeld. Maar de Limburger besloot toen aan te blijven als onafhankelijk bestuurder. 'Ik denk meer diensten te kunnen verlenen aan de tewerkstelling en de economie door te blijven dan door op de vlucht te slaan', zei hij toen. 

Claes bleef naar eigen zeggen 'om te redden wat er te redden valt', want hij is 'niet de man om op de vlucht te slaan als het brandt'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud