Gerecht bevriest rekeningen van ex-top Waals Nethys

Stephane Moreau. ©BELGA

De directie van het Luikse semipublieke vehikel Nethys heeft via de rechter bewarend beslag laten leggen op de rekeningen van drie ontslagen toplui. Onder hen de geroyeerde PS’er Stephane Moreau.

De nieuwe top van Nethys diende bij de beslagrechter een eenzijdig verzoekschrift in om de rekeningen te laten bevriezen van de ex-toplui Pol Heyse, Bénédicte Bayer en Stéphane Moreau. Na de goedkeuring zijn gerechtsdeurwaarders gisteren langsgegaan bij de banken om de rekeningen van het trio te blokkeren, net als bij de verzekeraar Integrale, waar de ex-toplui van Nethys hun groepsverzekering hebben. De banken hebben nu 15 dagen tijd om door te spelen hoeveel geld op de rekeningen van hun geviseerde cliënten staat.

Ontslagvergoeding

Het dossier draait rond de vergoedingen die het ex-managment opstreek. CEO Moreau, Heyse en Bayer zijn midden oktober op staande voet aan de deur gezet, zonder ontslagvergoeding. Nadien bleek het trio zichzelf forse bonussen te hebben uitgekeerd, alles samen voor ruim 18 miljoen euro. Moreau streek 11,6 miljoen op, Heyse ruim 2 miljoen en Bayer ook meer dan een miljoen. Een vierde Nethys-topper, Diego Aquilina, de topman van verzekeraar Integrale, streek 3,5 miljoen op. Hij wordt niet geviseerd door de beslagrechter.

Stéphane Moreau en zijn twee kompanen hebben zichzelf voor ruim 18 miljoen euro bonussen uitgekeerd.

De toekenning van de vergoedingen - de goedkeuring gebeurde door het remuneratiecomité onder leiding van Waals zakenman en bestuurder François Fornieri - is intussen teruggedraaid. Nethys wil het geld nu recupereren en hoopt via het bewarend beslag te vermijden dat de ex-toplui hun centen onbereikbaar maken.

Drie filialen

De directe aanleiding voor het ontslag was de verkoop van drie Nethys-filialen, de kabelmaatschappij Voo, het windparkbedrijf Elicio en de IT-groep Win. De belangrijkste aandeelhouders, de Waalse overheden, bleken niet op de hoogte. Elicio en Win verkasten ook tegen een bijzonder lage prijs naar een nieuw opgerichte vennootschap, waar Nethys-bestuurder Fornieri en Moreau de sterkhouders waren. Voor de Waalse politiek was dat de druppel te veel in een emmer van fratsen van Moreau en wantoestanden rond Nethys. Moreau verloor in een schandaal rond Publifin, de koepel boven Nethys, eerder zijn burgemeesterssjerp in Ans en zijn lidmaatschap van de PS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud