Grote kuis bij Nethys kost ook Ogeo-directieleden de kop

Het Nethys-dossier bracht niet alleen Stéphane Moreau, maar ook tal van andere managers en politici in nauwe schoentjes. ©Hollandse Hoogte / Wim Oskam

Het explosieve dossier rond de intercommunale Nethys eist opnieuw slachtoffers in het Luikse. Het pensioenfonds Ogeo Fund, dat gelinkt is aan Nethys, zet zijn directieleden aan de deur wegens zware fouten.

De twee directieleden, Hervé Valkeners en Emmanuel Lejeune, worden aan de deur gezet na een vertrouwensbreuk met de raad van bestuur die was ontstaan na een audit door Deloitte. De vaststellingen uit dat interne onderzoek kwamen boven op die uit een eerder rapport van de financieeltoezichthouder FSMA.

Daarin werd volgens eerdere mediaberichten gewag gemaakt van het privégebruik van kredietkaarten van de ondernemingen en foute investeringen. Het directiecomité zou ook een te grote beslissingsmacht hebben. Valkeners en Lejeune moesten meteen vertrekken, de raad van bestuur van Ogeo heeft een tijdelijk team aangesteld dat het dagelijkse beheer op zich moet nemen.

4.200
Ogeo Fund beheert de pensioenfondsen van 4.200 mensen en heeft 1 miljard euro aan activa.

Ogeo Fund is het pensioenfonds van de Luikse intercommunale Enodia, het vroegere Publifin en het moederbedrijf van Nethys. Het fonds beheert volgens de recentst beschikbare cijfers de pensioengelden van meer dan 4.200 mensen, onder wie de werknemers van Enodia, de brandweer van Luik en het OCMW-personeel van Seraing. In totaal zou het pensioenfonds meer dan een miljard euro aan activa hebben.

Ogeo Fund, een van de grootste pensioenfondsen van het land, werd tot 2017 beheerd door Stéphane Moreau. De voormalige Nethys-topman werd twee weken geleden gearresteerd en beschuldigd van misbruik van vennootschapsgoederen en verduisteren. Donderdag werd hij vrijgelaten onder voorwaarden.

Ruimer dossier

De beschuldigingen tegen Moreau passen in het ruimere dossier rond Nethys, waar de aandacht vooral gaat naar de 18 miljoen euro aan vergoedingen die aan het vorige management werden uitgekeerd.

In dat dossier werd ook Mithra-topman François Fornieri geviseerd. Fornieri, die ook voorzitter was van het remuneratiecomité van Nethys, werd midden januari aangehouden maar is intussen ook vrij onder voorwaarden. Ook Diego Aquilina, de vroegere CEO van de Luikse verzekeraar Integrale, werd al beschuldigd van misbruik van bedrijfsmiddelen.

Vorige week vonden dan weer huiszoekingen plaats bij PS-kopstuk en de voorzitter van het Waals Parlement Jean-Claude Marcourt. En dinsdag nog werd de topman van de luchthaven van Luik, Luc Partoune, ontslagen wegens een problematisch consultancyrapport. Ook in dat laatste dossier is er een link met Nethys. Via een vehikel waarin ook verzekeraar Ethias deelneemt, is Nethys aandeelhouder van de Luikse luchthaven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud