Advertentie
Advertentie

Le nouveau Di Rupo arriveert

©BELGA

De PS houdt morgen een 'ideeëncongres' over de toekomst in Luik. Het is het moment waarop voorzitter Elio Di Rupo, die onder vuur lag in zijn partij, weer als onbetwiste leider moet verrijzen.

PS-voorzitter Elio Di Rupo roept zondag de partijmilitanten bijeen voor een ‘open debat over de toekomst op een ideeëncongres’. Maar in de eerste plaats zal door iedereen naar de voorzitter zelf worden gekeken. De PS heeft moeite om zijn rol te vinden in de federale oppositie, na een kwarteeuw onafgebroken regeren, en daar worstelt ook Di Rupo mee.

Het leidde onder meer tot strubbelingen met PS-sterkhouder Laurette Onkelinx. Di Rupo voelde zich door Onkelinx overvleugeld, omdat ze als federaal parlementslid in de schijnwerpers liep met scherpe kritiek op de regering. Belangrijker nog was dat Onkelinx als grote baas van de PS in Brussel besliste over de ministerportefeuilles bij de Brusselse regeringsvorming, waar de PS een coalitie vormde met cdH.

Bovenop de vertroebelde relatie met Onkelinx kreeg Di Rupo flinke kritiek. Marc Goblet, de nummer twee van de socialistische vakbond ABVV, haalde in een ongemeen hard interview uit naar het gebrek aan ideologische debat onder Di Rupo. De extreemlinkse PTB bracht hem in een lastig parket met kritiek op de verstrenging van de werklozensteun, die onder zijn bewind als premier werd doorgevoerd. Ook van binnenuit werd aan zijn poten gezaagd. ‘Ik weet niet of het de beste beslissing was om van premier weer partijvoorzitter te worden’, zei PS-coryfee Philippe Moureaux.

Maar het gebeuk op de voorzitter had een averechts effect. Het leidde ertoe dat de rangen weer gesloten werden rond hem. Het congres van dit weekend is het ideale moment om die hervonden eendracht extra in de verf te zetten. De bijeenkomst van de partij vormt het begin van een bezinning over de verdere aanpak, onder meer over de opstelling tegen de regering-Michel. Maar het moet ook de herrijzenis inluiden van Di Rupo als onbetwiste leider van zijn partij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud