‘Magnette beste kansen als Waals minister-president'

Magnette staat in pole positie om de nieuwe minister-president van Wallonië te worden, schrijft Le Soir ©BELGA

PS-voorzitter Paul Magnette lijkt goed op weg om minister-president te worden in Wallonië. Dat schrijft Le Soir op basis van bronnen in de PS en het cdH.

Magnette ligt op kop om Rudy Demotte op te volgen als Waals minister-president. De PS en het cdH zitten al enkele weken samen om een Waalse regering op de been te brengen.

Aftredend premier Elio Di Rupo en PS-voorzitter Paul Magnette zitten daarbij aan de PS-kant van de onderhandelingstafel. Hun partij haalde op 25 mei ruim dubbel zo veel stemmen in Wallonië als het cdH. De partij kan dus de post van minister-president claimen.

Di Rupo op de 16

Eerder kwam ook al Di Rupo in het vizier voor de post. Maar tot er een nieuwe federale regering is, moet die ook zijn taken als premier in lopende zaken waarnemen. Door Magnette minister-president te maken, ontloopt Di Rupo alvast dat belangenconflict.

De aftredende premier zou zich op die manier ook verder kunnen toeleggen op de gesprekken voor een federale regering. Nadat het cdH 'non' heeft gezegd tegen de nota van informateur Bart De Wever (N-VA) komt een tripartite, en dus de PS, opnieuw in beeld.

Mocht Magnette de rol van minister-president op zich nemen, dan moet hij wel een oplossing zoeken in Charerloi, waar hij burgemeester is. De twee functies cumuleren is niet toegestaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud