Advertentie

Magnette vraagt 'loyauteit' tussen machtsniveaus

©BELGA

Waals minister-president Paul Magnette heeft zaterdag in zijn toespraak voor het Feest van Wallonië op de loyauteit tussen de verschillende machtsniveaus gehamerd. Ook wees hij op de uitdagingen waarvoor Wallonië staat om de noden van de jeugd te lenigen.

'Loyauteit houdt in dat elkeen het geheel van zijn partners onpartijdig behandelt', benadrukte Magnette in het theater van Namen voor een schare van Waalse maar ook federale prominenten en van de andere Gewesten. 'De onuitgegeven federale politieke configuratie die zich lijkt af te tekenen, maakt dit principe meer dan ooit noodzakelijk', zei de Waalse regeringsleider over de centrumrechtse coalitie waarover N-VA, CD&V, MR en Open Vld onderhandelen.

'We zullen heel waakzaam zijn', beloofde Manette. De centrumlinkse coalitie die hij leidt (PS-cdH) dreigt geen enkele link naar het federale niveau te hebben, in tegenstelling tot de partijen van de Vlaamse regering.

Met onder meer de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) onder de toehoorders herinnerde Magnette aan de weigering van Schotland de weg van de onafhankelijkheid in te slaan. 'De keuze van de Schotse burgers bevestigt het: sterke regio's binnen een gereorganiseerde staat, dat is de moderniteit, ver van de separatische dromen.'

De essentie van zijn toespraak was echter op de Waalse jeugd toegespitst. De tewerkstelling van jongeren is de eerste prioriteit van zijn regering. Wallonië 'zal steeds meer op zijn eigen middelen moeten rekenen. We moeten aan de burgers zeggen dat de economische overgang verre van voorbij is en dat ze van elkeen een inspanning vergt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud