Moody's zet het mes in ratingvooruitzicht Franse gemeenschap

Fréderic Daerden (PS), de minister van Begroting van de Franse gemeenschap. ©Photo News

Terwijl de ratingprognose voor Vlaanderen stabiel blijft stelt Moody’s voor de Franstalige gemeenschap een verlaging in het vooruitzicht.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar waarschuwt de dat de huidige kredietrating van de gemeenschap die Wallonië en de Franstalige inwoners van Brussel overkoepelt Aa3 wel een eens verlaagd zou kunnen worden naar A1. Daardoor zou de regio ineens in een andere categorie van kredietwaardigheid terecht komen: Vanaf A1 houdt Moody’s er rekening mee dat een land of regio door externe economische omstandigheden wel eens niet meer in staat zou kunnen zijn om zijn financiële verplichtingen na te komen. 

Moody’s schetst een inktzwart beeld van Franstalige begroting. Door een combinatie van een lopend stevig investeringsplan in onderwijs en de impact van de coronacrisis verwacht Moody’s dat het begrotingstekort van de Franstalige gemeenschap dit jaar oploopt tot 17,2 procent. De staatsschuld knalt omhoog van 73,5 procent eind 2018 naar 100 procent van de inkomsten eind dit jaar. 

Daarbij is Moody’s relatief optimistisch: het gaat uit dat de Belgische economie dit jaar met 8 procent zal krimpen. Het Planbureau ziet dat aanzienlijk minder rooskleurig: gisteren publiceerde het de prognose dat de Belgische economie in 2020 met 10,6 procent zal krimpen. 

Vlaanderen

Dat zou de begroting van de Franse Gemeenschap nog aanzienlijk verder onder druk zetten: het is voor zijn inkomsten immer zo goed als volledig afhankelijk van transfers van federale belastingen. Dat de Franse Gemeenschap desondanks nog een stevige A-rating heeft verklaart Moody’s door te verwijzen naar de ‘hoge waarschijnlijkheid’ dat de federale overheid bijspringt als de Franse Gemeenschap financieel ten onder zou dreigen te gaan. 

Moody's verandert niets aan de kredietwaardigheid en -prognose van Vlaanderen. Die blijft stabiel op Aa2.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud