MR gaat voor regenboogcoalitie in Wallonië

Waals minister-president Willy Borsus (MR). ©Photo News

Als het van de MR afhangt, komt er in Wallonië een coalitie van de PS, de MR en Ecolo. Dat zegt de uittredende Waalse minister-president Willy Borsus (MR) in een interview met de krant La Libre Belgique.

De Franstalige liberalen hulden zich tot dusver in stilzwijgen tijdens de formatiegesprekken in Franstalig België. De MR is niet aan zet, het is de PS die de dans leidt. Na het afhaken van het cdH en de PTB - die beiden voor de oppositie kozen - komt de MR nadrukkelijk in beeld om toe te treden tot een Waalse regering.

Wallonië heeft nood aan een stabiele en ruime regering.
Willy Borsus (MR)
Waals minister-president

Maar voorlopig lijkt formateur Elio Di Rupo (PS) nog niet klaar om de Franstalige liberalen voor de dans uit te nodigen. Hij zit nog op de piste van een minderheidsregering van de PS en Ecolo, gesteund vanuit de oppositie door het cdH en/of de PTB.

Ook Ecolo brak gisteren een lans voor zo'n minderheidsregering. Jean-Marc Nollet, covoorzitter van Ecolo, sprak over een klaproosregering (un gouvernement cocquelicot) die zich opent naar andere partijen. Dat botste meteen op een veto van het cdH.

Argwaan

Er blijven dus maar twee opties. Een regering PS-MR of een regenboogcoalitie van de PS, de MR en Ecolo. Voor het eerst maakt de MR duidelijk dat zo'n regenboogcoalitie haar voorkeur geniet. 'Wallonië heeft nood aan een stabiele en ruime regering', zegt Borsus. Volgens hem is het logisch dat de twee grootste partijen (de PS en de MR) en de partij die won (Ecolo) een regering vormen.

Het probleem voor Ecolo is dat ze in zo'n coalitie mathematisch niet nodig is en dus bij het minste conflict uit de regering kan gezet worden. Vandaar de argwaan van de groenen om mee te stappen in dat verhaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect