Onkelinx: 'cdH heeft zelf vuile handen'

Laurette Onkelinx. ©BELGA

PS-kopstuk Laurette Onkelinx heeft op de RTBF stevig uitgehaald naar cdH, die maandag haar vertrouwen opzegde in alle regeringen waarin ze samen met de Franstalige socialisten zetelt.

'Le cdH a des casseroles dans à peu près tous les dossiers', zei Onkelinx in 'A votre avis', de RTBF-tegenhanger van De Zevende Dag. 

Vrij vertaald: De Franstalige christendemocraten zijn zelf van ver of dichtbij betrokken in zowat alle dossiers met een reukje aan in Franstalig België. 'En daarvoor heeft niemand ontslag moeten nemen', aldus de PS-politica. 'Het verbaast mij dat Benoît Lutgen (de kopman van cdH) zich dan als witte ridder komt profileren.' 

Lutgen verraste afgelopen maandag vriend en vijand door op een persconferentie aan te kondigen dat hij niet voort wilde regeren met de PS, na de schandalen rond de Luikse intercommunale Publifin en de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial. In die dossiers bleken mandatarissen van de PS zich verrijkt te hebben met middelen die hen niet toekwamen.

Door het manoeuver van Lutgen staat zowel de Brusselse, de Franstalige Gemeenschapsregering als die van het  Waals Gewest op losse schroeven en lijkt Franstalig België vertrokken voor maanden van politieke instabiliteit. 'Het begin van een vieze oorlog', voorspelde Rik Van Cauwelaert, politiek analist bij De Tijd, maandag. 'De PS zal er nu alles aan doen om zelf alle vuiligheid over de cdH naar boven te halen.'

Onkelinx noemde de actie van Lutgen op RTBF 'een zeldzame vorm van arrogantie en geweld', haalde ook nog tijd naar het verzet van cdH tegen de décumul, de verplichte afbouw van de politieke gewoonte om verschillende mandaten te combineren en beklemtoonde dat haar partij een 'ethische revolutie' voorstaat.

Ze voerde ook de druk op Lutgen op. Indien het cdH er niet in slaagt in Brussel een meerderheid op de been te brengen zonder Franstalige socialisten, dan wil ze op korte termijn een vergadering met de vier andere coalitiepartners beleggen. De Brusselse meerderheid bestaat momenteel uit PS, cdH, DéFI, Open Vld, CD&V en sp.a. 'Het zou ideaal zijn dat iedereen op vakantie kan gaan en weet wat er met de instelling te gebeuren staat'.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud