Politieke stilstand in Franstalig België

Défi-kopstuk Olivier Maingain. ©Photo News

Er is geen duidelijkheid over de verdere plannen van cdH-voorzitter Benoît Lutgen, die eerder deze week aangaf Franstalige regeringen te willen zonder de socialisten van de PS.

Lutgen verraste maandag de politieke wereld met de aankondiging dat de partij niet meer met de PS wil besturen in Wallonië en in Brussel en op zoek wil naar alternatieve meerderheden. Sindsdien wordt er druk tussen de partijen heen en weer getelefoneerd, maar is nog niet duidelijk in welke richting het gaat.

Lutgen heeft zaterdag zijn reeks gesprekken met de voorzitters van MR, Ecolo en Défi afgerond. Hij gaf na het gesprek met Défi-voorzitter Maingain nog niet te kennen wat zijn verdere plannen zijn. Hij wil wel nog meer contacten leggen.

De huidige Brusselse meerderheid bestaat uit PS, cdH en Défi aan Franstalige kant en sp.a, Open Vld en CD&V aan Vlaamse kant. Op papier ligt een vervanging van de PS door MR voor de hand, maar Défi-voorzitter Maingain gaat daar niet zomaar mee akkoord.

Eerder had hij als voorwaarde voor elke discussie over nieuwe meerderheden gesteld dat 'eerst de stallen uitgemest moeten worden' bij de traditionele partijen PS, cdH en MR. Hij herhaalde die eis zaterdag. Hij liet eerder al de naam van voormalig cdH-voorzitter en minister Joëlle Milquet vallen. 

'Het is een kwestie van politieke wil bij de betrokken partijvoorzitters', verklaarde hij zaterdag.

Van onderhandelingen over nieuwe meerderheden is nog geen sprake. 'We zitten nog veraf, heel veraf', aldus Maingain.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect