PORTRET De hond in het kegelspel van de Waalse media

Stephane Moreau, de topman van Tecteo (foto: Belga) ©BELGA

Met de overname van de regionale krantengroep L’Avenir heeft de Waalse intercommunale Tecteo, een instrument in handen van de PS, haar ambities kenbaar gemaakt om een belangrijke mediaspeler te worden in het zuiden van het land. Het manoeuvre wekt beroering, omdat de politiek op die manier een stevige greep krijgt op de media.

Dit portret van Tecteo verscheen op 14 september in De Tijd

Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen. Maar ondanks de ongelukkige ervaringen met Ethias en Dexia, kunnen sommige gemeenten in ons land blijkbaar niet aan de verleiding weerstaan om te gaan avonturieren op terreinen waar ze niks te zoeken hebben. De intercommunale Tecteo, in handen van 76 (voornamelijk Waalse) gemeenten en de provincie Luik, heeft de hand gelegd op de regionale krantengroep L’Avenir.

Hoe sluit het uitgeven van kranten aan op de taak van de gemeenten? Is het de bedoeling dat L’Avenir, met zijn talrijke plaatselijke edities, als officieel gemeentelijk informatieblad gaat fungeren in Wallonië? Dat argument schuift Tecteo nochtans niet naar voren. Het heet dat L’Avenir perfect past in de multimediale strategie van Tecteo dat al de kabelmaatschappij VOO en de betaalzender BeTV bezit. Het materiaal dat de journalisten van L’Avenir produceren, is extra inhoud dat Tecteo aan zijn internet- en tv-klanten kan aanbieden.

Dat Tecteo zich plots opwerpt als krantenuitgever (een sector die het moeilijk heeft, zeker in Wallonië) en bovendien veel geld veil had voor L’Avenir - tiens, klagen de gemeenten niet voortdurend dat ze financieel krap zitten? - veroorzaakte nogal wat beroering in het zuiden van het land.

De demarche van Tecteo blijkt bovendien maar de eerste stap te zijn in een groter masterplan waarin ook IPM, uitgever van La Libre en La Dernière Heure, betrokken is en dat mikt op de creatie van een grote mediagroep die het kan opnemen tegen marktleider Rossel (Le Soir, Sudpresse). Via Tecteo eist de overheid, de politieke wereld dus, een belangrijke rol op in de hertekening van het Franstalige medialandschap in ons land.

Er komt een hond in het kegelspel. Waarom wordt dat niet gewoon overgelaten aan de privésector? Waarom moet de overheid in Franstalig België, die al de tv-zender RTBF controleert, haar tentakels in de media nog verder uitspreiden? Als de politici van oordeel zijn dat de noodlijdende krantensector in Wallonië ondersteuning verdient, zijn er andere manieren om dat te doen. Manieren die alle spelers op dezelfde manier behandelen. En na een transparant en democratisch besluitvormingsproces.

Natte droom

De controle kunnen uitoefenen over de media, dat is natuurlijk de natte droom van elke politicus. En als Tecteo zijn plannen kan doordrukken, is van een effen speelveld in de Waalse mediasector helemaal geen sprake meer.

De uitleg dat het hier niet om een politiek manoeuvre gaat maar dat het een bedrijfseconomisch verhaal is, snijdt geen hout. Tecteo heeft weliswaar een omzet van bijna 600 miljoen euro en telt 2.000 werknemers. Maar het is geen gewoon bedrijf. Het is overduidelijk een politiek vehikel. Met een ondoorzichtige structuur en een mistige besluitvorming. De beslissing om L’Avenir over te nemen, met het prijskaartje van 26 miljoen euro, is door een handvol mensen genomen in een filiaaltje van de groep dat zelf geen centen heeft. De raad van bestuur van Tecteo werd buitenspel gezet. Deugdelijk bestuur? Daar doet de intercommunale niet aan mee.

‘De aankoop kan niet worden teruggedraaid, juridisch is alles perfect in orde’, verzekerden de CEO van Tecteo, Stéphane Moreau, en de voorzitter van de raad van bestuur, André Gilles. De twee heren hebben het besluitvormingsproces bij Tecteo zo georganiseerd dat ze alles naar hun hand kunnen zetten. Bovendien blijkt Tecteo aan alle vormen van controle te ontsnappen. Omdat de Waalse intercommunale als bij toeval ook één Vlaamse gemeente telt - Voeren - en één Brusselse - de gemeente Ukkel - valt ze niet onder de voogdij van de Waalse regering. Tecteo is een baronie. Als er iemand enige controle over heeft, dan is het de Parti Socialiste: Stéphane Moreau is PS-burgemeester in het Luikse stadje Ans, André Gilles is bestendig afgevaardigde voor de PS in de provincie Luik.

Belofte

L’Avenir komt nu dus in de invloedssfeer van de PS. De mediagroep Corelio (De Standaard, Het Nieuwsblad), de verkoper, kan het uitleggen als een vorm van wiedergutmachung: nadat ze Het Volk, de krant van de christelijke arbeidersbeweging in Vlaanderen heeft overgenomen en laten verkommeren, schenkt - nou ja - ze nu een krant aan de partij die de belangen van de Waalse werknemers verdedigt.

De PS kant zich tegen het ondernemen, maar schrikt er niet voor terug om via allerlei constructies, buiten het normale kader, het zelf ook wel te doen. PS-voorzitter Paul Magnette bezwoer dat de overname van L’Avenir door Tecteo geen zet was van zijn partij. Maar hij is de enige partijvoorzitter in Wallonië die geen graten ziet in de deal. De PS-zetbazen in Tecteo, Stéphane Moreau en André Gilles, ontkennen ook alle politieke motieven en zweren de onafhankelijkheid van L’Avenir en van de redactie te zullen respecteren. Wat is de belofte echter waard, in de wetenschap dat de PS het niet kan laten haar invloed te laten gelden in de federale en Waalse overheidsbedrijven?

De steeds grotere greep van Tecteo op de mediasector in Wallonië is een uiting van de etatisering van de economie in het zuiden van het land. Het privé-initiatief wordt geduld, maar het geloof in het overheidsinitiatief is veel groter. In Vlaanderen ligt dat een beetje anders: de Vlaamse tegenhanger van het Tecteo-filiaal VOO is Telenet, een particuliere maatschappij aan wie de gemeenten de kabelinfrastructuur hebben afgestaan. Maar ook in Vlaanderen sluimert het etatisme nog. Kijk naar de rol die de gemeenten, via intercommunales en gedirigeerd door de Gentse sp.a-burgemeester Daniël Termont, spelen in energiesector. In Fluxys bijvoorbeeld, het gasdistributiebedrijf dat ook droomt van een internationale expansie. Zoals Dexia ooit.

Die participaties leveren de gemeenten soms een mooi rendement op. Maar daar draait het niet om. De gemeenten zijn maar instrumenten in handen van nationale politici. Het gaat om macht. Economische macht. Die vervolgens kan worden omgezet in politieke macht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud