Advertentie

PS probeert Publifin-stempel af te schudden

©BELGA

De partij laat haar bezwaren vallen tegen een onderzoekscommissie en schuift de Publifin-spilfiguren aan de kant.

Het lijkt erop dat de PS haar kiezers wil tonen dat ze niet bij de pakken blijft zitten na het Publifin-schandaal dat de partij de voorbije weken voor schut zette. Politici en mandatarissen, voornamelijk van de PS, lieten zich daarbij betalen voor hun fictieve aanwezigheid in adviesraden van de intercommunale.

De partij had aanvankelijk kritiek gekregen te weinig actie te ondernemen na de blootlegging van dat schandaal. Publifin-voorzitter André Gilles (PS) had vrijdag bovendien nagelaten essentiële vragen over de excessieve vergoedingen te beantwoorden. Daarop sloeg Waals coalitiepartner cdH in het weekend een hardere toon aan. 

Spilfiguren aan de kant

Als gevolg daarvan lijkt lijkt voorzitter Elio Di Rupo maandag een versnelling hoger te schakelen. Op Twitter laat hij verstaan dat de PS haar bezwaren tegen een onderzoekscommissie laat vallen. Vorige week had de PS zich nog tegen een onderzoekscommissie gekant naar het schandaal bij de Luikse intercommunale.

'Er is sereniteit nodig om volledige transparantie te bekomen over de Publifin-affaire', aldus Di Rupo. 'De PS vraagt daarom een onderzoekscommissie.' De Franstalige socialisten stellen ook voorwaarden over de leden van de toekomstige commissie. 'Dat moet 'de totale onafhankelijkheid van elk van haar leden garanderen en elke verdenking van belangenconflicten vermijden'. Er mogen volgens Di Rupo geen parlementsleden zetelen die 'van dicht of van ver, direct of indirect, persoonlijk of via de gemeente gelieerd zijn'. 

Dat de PS af wil van de perceptie dat ze te weinig doet, blijkt nog eens uit het feit dat ex-burgemeester van Ans, Stéphane Moreau, en Publifin-voorzitter André Gilles hun interne mandaten bij de partij moeten inleveren. De opschorting geldt in afwachting van de resultaten van een onderzoek door de deontologische instantie van de partij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud