Advertentie
opmerkelijk

PS wil bedrijven die automatiseren belasten

Waals minister van Begroting Christophe Lacroix (links, PS) wil bedrijven die automatiseren belasten. Het cdH van Maxime Prévot (rechts) wil daar niet van weten. ©BELGA

De Waalse minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) wil bedrijven belasten die personeel vervangen door machines. Coalitiepartner cdH is tegen.

Als het van de Franstalige socialisten afhangt, betalen bedrijven die hun personeel vervangen door machines binnenkort een bijkomende belasting. ‘We moeten de automatisering bestrijden die het verlies van banen bij de laagopgeleiden veroorzaakt’, zegt Lacroix.

Ik onderzoek de mogelijkheid om de verantwoordelijken voor de automatisering, en dus ook degene die ervan profiteren, meer te laten bijdragen.
Christophe Lacroix
Waals minister van Begroting

‘Ik onderzoek de mogelijkheid om de verantwoordelijken voor de automatisering, en dus ook degene die ervan profiteren, meer te laten bijdragen’, zo verklaarde Lacroix.

cdH tegen taks op automatisering

Het voorstel valt slecht bij het cdH, waarmee de PS samen de Waalse regering vormt. ‘De digitale revolutie is een grote uitdaging voor onze bedrijven. Een belasting op automatisering is daarmee weinig zinvol’, laat de Waalse viceminister-president Maxime Prévot weten.

De digitale revolutie is een grote uitdaging voor onze bedrijven. Een belasting op automatisering is daarmee weinig zinvol.
Maxime Prévot
Waals viceminister-president

In werkgeverskringen wordt bijzonder kritisch gereageerd op het plan. ‘Wil Wallonië eigenlijk wel dat de private sector zich ontwikkelt?’, vraagt Thierry Castagne, directeur-generaal van Agoria Wallonie. ‘Deze belasting zal bedrijven bestraffen die automatiseren terwijl dat moderniseren net is wat bedrijven moeten doen.’

Druk extreemlinks

Onder druk van de extreemlinkse PTB, die in de peilingen tot een stuk boven de 10 procent is gestegen, schuift de PS almaar meer naar links op. De PTB, dat twee zetels in het federale parlement bezet, is het Franstalige zusje van de PVDA.

Net als bij het Waalse protest tegen het Europese vrijhandelsverdrag met Canada speelt de strijd op links ongetwijfeld een rol bij de harde opstelling van de PS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud