Raad van State vernietigt exportvergunningen voor Waalse wapens

©Bloomberg

De Raad van State heeft vrijdag een aantal vergunningen vernietigd die de Waalse regering had toegekend aan de wapenfabrikanten FN en CMI voor de levering van wapens aan Saoedi-Arabië.

Volgens het administratief rechtscollege heeft de Waalse regering onvoldoende aangetoond dat ze grondig heeft onderzocht of de mensenrechten in Saoedi-Arabië worden nageleefd.

Het gaat om exportvergunningen voor onder meer automatische wapens, voor wapens met een gladde loop en munitie van FN Herstal en voor de uitvoer van geschutskoepels voor Saoedische legertanks gemaakt door CMI Defence in Seraing. Mensenrechtenorganisaties waren naar de Raad van State gestapt, die de bewuste vergunningen vorig jaar al schorste.

'Dit moet de Waalse regering eraan herinneren dat ze moet stoppen met wapenexportlicenties voor Saoedi-Arabië af te leveren', zegt Manuel Lambert, de advocaat van Ligue des Droits humains. Hij vindt dat de volgende Waalse regering het systeem van wapenexportlicenties veel transparanter moet maken.

Sinds 2009 heeft de Raad van State al verschillende exportvergunningen vernietigd. Dat heeft de Waalse regering er echter niet van weerhouden nieuwe exportvergunningen per decreet toe te kennen, onder meer voor uitvoer naar Libië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud