Rode dissidenten lanceren nieuwe spoorvakbond

De stichters van Metisp-Protect zijn het niet meer eens met de gang van zaken bij de socialistische vakbond CGSP. Die zou zijn uitgegroeid tot een bolwerk van de extreemlinkse partij PTB. ©Photo News

Een splintercel van de Franstalige socialistische spoorbond CGSP begint met een eigen vakbond. Reden voor het schisma is de extreemlinkse partij PTB, ‘die de rode vakbond radicaliseert’.

Het spoor houdt eind dit jaar als eerste overheidsbedrijf sociale verkiezingen. Op de stembrieven zal naast de klassieke vakbonden zeker één nieuwkomer staan, blijkt uit nieuw gedeponeerde documenten bij het Staatsblad.

Opvallend is dat de oprichters van de nieuwe vakbond Metisp-Protect oudgedienden zijn van de Franstalige socialistische spoorbond CGSP. Het gaat onder anderen om voorzitter Mohammed Benyaich en ondervoorzitter Etienne Hoet.

De rode vakbond heeft met de PTB het paard van Troje binnen gehaald. Niet met ons.
mohammed benyaich
voorzitter metisp

De stichters geven als reden voor de afscheuring dat ze het niet meer eens zijn met de gang van zaken bij de CGSP. Die bond zou zijn uitgegroeid tot een bolwerk en politiek verlengstuk van de extreemlinkse partij PTB.

‘De CGSP heeft met de PTB het paard van Troje binnengehaald, die de rode spoorbond van binnenuit gaat vernietigen. Grote groepen spoorpersoneel hebben laten weten dat ze het ook beu zijn en ons zullen volgen naar de nieuwe vakbond’, stelt Benyaich.

Malcontenten

Bij de CGSP wordt schoorvoetend toegegeven dat de komst van Metisp wellicht enkele malcontenten zal weglokken.

Het spoor heeft er enkele erg onrustige sociale jaren opzitten, onder meer door ingrepen van de regering om het personeel meer en efficiënter te doen werken. Steeds weer roerde de CGSP de trom van stakingen, waarbij de christelijke bond en ook steeds meer de Vlaamse rode vleugel afhaakten.

Bij de PS is te horen dat de partij de controle over de rode spoorbond kwijt is.

Maar voor een deel van de CGSP-militanten ging het nooit ver genoeg. De klacht over extreemlinkse infiltratie is niet nieuw. Bij de PS is te horen dat de partij de controle over de rode spoorbond kwijt is.

Syndicale strijd

Metisp komt er ook omdat er een opening is in de strijd om de syndicale macht. Die was lang een onderonsje van de socialistische en de christelijke vakbond, die op basis van virtuele ledentellingen de postjes onder elkaar verdeelden. Met de invoering van sociale verkiezingen sloeg de regering een dubbelslag. Ze kon proberen de macht van de twee grote bonden te breken door ook de liberale bond toegang te geven tot de verkiezingen.

Met de komst van Metisp lijkt de regering nu toch haar doel te bereiken: de machtige socialistische bond CGSP verzwakken.

Daarnaast kon ze eindelijk verhinderen dat kleine vakbonden - die niet erkend waren, maar wel konden staken - het spoor nog lamlegden. Die zouden buiten de wet gesteld worden omdat alleen de drie nationaal erkende bonden toegang kregen tot de sociale verkiezingen.

Toen het Grondwettelijk Hof het plannetje van de regering doorkruiste, kreeg ze het omgekeerde van wat ze beoogde. Alle spoorlui die zich verzamelen in een vakbeweging mochten nu deelnemen aan de verkiezingen. Met de komst van Metisp lijkt de regering nu toch haar doel te bereiken: de machtige socialistische bond CGSP verzwakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud