Schuld Franse gemeenschap explodeert

André Flahaut (PS), uittredend begrotingsminister van de Franse gemeenschap. ©Photo News

De schuld van de Franse gemeenschap loopt over vijf jaar op tot 12 miljard euro, schrijft Le Soir.

In 1999 bedroeg de schuld die de Franse gemeenschap torst nog 3 miljard euro, maar die loopt op tot 8,2 miljard euro dit jaar en tot 12 miljard euro over vijf jaar.

De situatie is onder controle.
André Flahaut (PS)
Begrotingsminister Franse Gemeenschap

De Franse gemeenschap is bevoegd voor cultuur, onderwijs, sport en jeugdzorg in het Franse taalgebied en in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad voor de Franstalige inwoners. In tegenstelling tot in Vlaanderen zijn het Waalse gewest en de Franse gemeenschap niet gefuseerd.

De activiteiten van de Franse gemeenschap kosten blijkbaar veel geld. De inkomsten dekken de uitgaven niet, met een begrotingstekort tot gevolg. Het tekort loopt op van 192 miljoen in 2019 tot 614 miljoen euro volgend jaar en uiteindelijk 855 miljoen in 2024. Het gevolg is dat ook de schuld stijgt, want er moet geleend worden om die uitgaven te kunnen betalen. In een reactie zegt André Flahaut (PS), de uittredende begrotingsminister van de Franse Gemeenschap, dat er geen reden tot paniek is. 'De situatie is onder controle.'

Vlaanderen

Ook in Vlaanderen stijgt de schuld, van 25 miljard euro vandaag tot 34 miljard euro in 2024. Dat heeft onder andere te maken met de kosten voor de Antwerpse Oosterweelverbinding. En in het Waals Gewest liep de schuld vorig jaar op tot 21,7 miljard, in Brussel tot 5,5 miljard.

101,4%
Schuldgraad
Uit de recentste cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de Belgische schuldgraad 101,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt.

Hoe hoger de schulden van de regionale overheden zijn, hoe hoger de Belgische overheidsschuld is. Het is mede daardoor dat ons land zo'n moeite heeft de overheidsschuld te doen dalen. Uit de recentste cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de schuldgraad 101,4 procent van ons bruto binnenlands product (bbp) bedraagt.

Omdat er in ons land geen hiërarchie bestaat tussen de federale overheid en de regio's kan de federale regering de deelstaten niet dwingen hun begroting op orde te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud