Stéphane Moreau beschuldigd van vervalsing en fraude in Nethys-zaak

©BELGA

Ex-politicus Stéphane Moreau is zaterdagnacht naar de gevangenis van Lantin gebracht en in verdenking gesteld in de zaak-Nethys.

Het onderzoek naar misbruik van ontslag- en andere vergoedingen bij de Waalse intercommunale Nethys vordert met rasse schreden. François Fornieri, de CEO van het farmabedrijf Mithra, was donderdagavond al in beschuldiging gesteld, net als voormalig directeur Pierre Meyers. Zaterdag rond middernacht werden ook Stéphane Moreau en Pol Heyse overgebracht naar de gevangenis van Lantin en officieel in verdenking gesteld.

Stéphane Moreau (56) is voormalig zwaargewicht van de Parti Socialiste (PS). Hij was tot oktober 2019 CEO bij Nethys. Bij die Luikse intercommunale kwamen de afgelopen jaren heel wat wantoestanden aan het licht. Moreau werd aan de deur gezet na een wekenlange schandaalsfeer rond de geheime verkoop van het Waalse telecombedrijf VOO, het groenestroombedrijf Elicio en het IT-bedrijf Win, waar Fornieri een stevige hand in had.

Tegelijk zat Fornieri bij Nethys het vergoedingscomité voor. In die functie liet hij meer dan 15 miljoen euro aan omstreden ontslag- en andere vergoedingen passeren voor ex-CEO Moreau, directielid Bénédicte Bayer en voormalig financieel directeur Pol Heyse. Bayer werd beschuldigd van misbruik van vennootschapsgoederen en verduistering door een persoon die een openbare functie bekleedde, maar werd na verhoor onder voorwaarden vrijgelaten.

De ex-bestuurders van Nethys Stéphane Moreau en Pol Heyse worden beschuldigd van misbruik van vennootschapsgoederen en verduistering door een persoon die een openbare functie bekleedde. Bovendien werd Moreau ook beschuldigd van vervalsing en fraude. Dat bevestigde zondag de procureur-generaal van het parket van Luik, Christian De Valkeneer.

Moreau zelf ontkent intussen alle aantijgingen met klem. Via zijn advocaat Adrien Masset laat de oud-CEO weten dat hij 'verbijsterd is over wat hem verweten wordt'. De voormalige burgemeester van Ans heeft naar eigen zeggen steeds gehandeld met het belang van Nethys voor ogen, dat onder zijn leiding 'bijna 3 miljard euro waard werd en 3.000 families werk bood'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud