Trio in de running voor bestuursraad Nethys

©BELGAIMAGE

Drie 'captains of industry' zouden vrijdag aan de algemene vergadering van de Luikse groep Nethys voorgesteld worden als nieuwe bestuurders, bericht de krant Le Soir.

De drie zouden orde moeten scheppen in het bedrijf en erop toezien dat het huidige management aan de deur wordt gezet. De drie "wijzen" zijn voormalig Electrabel-baas Jean-Pierre Hansen, de voorzitter van de raad van bestuur van Aviapartner Laurent Levaux en de vroegere baas van Ethias Bernard Thiry.

Het trio zou rechtstreeks gecontacteerd zijn door Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) en minister Willy Borsus (MR). Ze hebben de opdracht gekregen nog enkele bijkomende bestuurders te zoeken om de onderneming te leiden. De drie moeten onder meer het ontslag van het management in goede banen leiden, waaronder dat van de omstreden afgevaardigd bestuurder Stéphane Moreau.

De keuze voor de drie is in zekere zin ook opvallend. Levaux is al bestuurder bij Proximus en dat is een concurrent van Nethys-dochter VOO. Thiry werd dan weer genoemd in het pergolaschandaal, een verzekeringsfraudezaak rond Stéphane Moreau. De raadkamer van Luik klasseerde het dossier, maar het parket wil daartegen in beroep gaan.

Mithra

Hansen heeft geen functie meer bij Electrabel, maar hij heeft er nog wel een kantoor. Electrabel is met zijn windparken een concurrent voor Nethys-dochter Elicio en zou een mogelijke overnamekandidaat kunnen worden.

Eind vorige maand ontstond ophef toen bekend raakte dat Nethys in het geniep verkoopakkoorden had gesloten met de Amerikaanse investeerder Providence en met Nethys-bestuurder François Fornieri, de topman van het farmabedrijf Mithra.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud