Vakbondsmilitanten voor de rechter voor blokkade autosnelweg

Vakbondsmilitanten blokkeerden in 2015 de E40 nabij Luik. ©BELGA

De raadkamer van Luik heeft 17 mensen doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor het blokkeren van de autosnelweg E40, tijdens een vakbondsactie in 2015.

Op één persoon na gaat het om leden van de FGTB, de Franstalige afdeling van de socialistische vakbond ABVV. De advocaat van de vakbondslieden liet al weten in beroep te gaan tegen de beslissing.

De feiten dateren van 19 oktober 2015. Toen hadden 300 demonstranten tijdens een stakingsactie het viaduct van Cheratte geblokkeerd op de autosnelweg E40.

De actie had aanzienlijke gevolgen: chirurgen raakten door de blokkade niet op tijd in het ziekenhuis, waardoor twee patiënten om het leven kwamen. Ook raakte het viaduct beschadigd.

In totaal werden negentien mensen in verdenking gesteld van kwaadwillige belemmering van het wegverkeer, brandstichting en het aanbrengen van schade aan de autosnelweg. Achttien van hen waren verbonden aan de Franstalige afdeling van de ABVV, onder wie Thierry Bodson, de secretaris-generaal van de Waalse FGTB, en Antonio Fanara, regionaal secretaris van de Waalse metaalarbeiderscentrale (FGTB Métal).

Het parket heeft uiteindelijk enkel de klacht rond de belemmering van het wegverkeer weerhouden, en had gevraagd om de 19 door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Volgens de vakbondsleden waren zij echter niet verantwoordelijk voor de blokkade, maar was die het werk van onbekenden.

De raadkamer besliste om 17 van de 19 beklaagden door te verwijzen naar de rechtbank. Meester Xavier Mercier, de advocaat van de vakbondslieden, gaat beroep aantekenen tegen de beslissing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content