Verkochte examenvragen brengen Milquet opnieuw in verlegenheid

Joelle Milquet tijdens de persconferentie woensdag. ©BELGA

De Franstalige minister van Onderwijs Joëlle Milquet (cdH) heeft opnieuw een verplicht examen in het middelbaar onderwijs geschrapt. De vragen waren gelekt via de sociale media.

Voor de tweede keer in een week tijd moet Joëlle Milquet, die minister voor Onderwijs is in de Franstalige gemeenschapsregering, een examen annuleren. De schriftelijke proef moderne talen - Nederlands, Engels en Duits - in het tweede jaar van het secundaire onderwijs vindt vandaag niet plaats. De vragen én de antwoorden werden op de sociale media te koop aangeboden.

Om dezelfde reden annuleerde Milquet eerder deze week het examen wetenschappen in het tweede jaar. Ook de proef voor geschiedenis in het zesde studiejaar werd geschrapt. In tegenstelling tot in Vlaanderen moeten leerlingen in Franstalig België voor sommige vakken dezelfde examens afleggen. Bij ons bepalen de leerkrachten zelf hoe hun examen eruitziet.

Milquet sprak woensdagavond tijdens een persconferentie over een ‘onaanvaardbare en onwaardige saga’. ‘Ik druk mijn solidariteit uit met de leerlingen, de ouders en de directeurs die daardoor worden getroffen’, zei de cdH-politica. ‘Ik stel me vragen bij de lekken, want de voorbije jaren werd dezelfde procedure gevolgd en werd helemaal niets gelekt. Die samenloop is verbazingwekkend.’

Milquet gaat haar administratie vragen om uit te zoeken hoe de examenvragen op de sociale media zijn beland. ‘De verantwoordelijken zullen worden gestraft’, zegt ze. Voor de minister is de soap bijzonder vervelend, want het doet uitschijnen dat ze weinig controle heeft op de administratie.

De leerlingen zullen het examen niet opnieuw moeten maken. De klassenraden moeten zich beraden over het dossier van de leerlingen en op basis daarvan punten geven voor het vak waarvoor het examen niet kon worden afgelegd. Het dossier bevat de rapporten van de voorbije twee jaren, een rapport over de ijver van de leerling en afhankelijk van het leerjaar nog enkele andere documenten.

Huiszoekingen

Voor Milquet is het alvast een gitzwarte week. Dinsdag vond er nog een huiszoeking plaats op haar kabinet. Ze wordt ervan verdacht kabinetsmedewerkers te hebben aangenomen om haar verkiezingscampagne van 2014 te organiseren. Dat is een forse inbreuk van de wet op de verkiezingsuitgaven. Milquet ontkent de beschuldigingen.

Woensdagochtend werd er ook een huiszoeking uitgevoerd op de hoofdzetel van cdH, Milquets partij. CdH gaf geen commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud