Waals regeerakkoord mikt op fors hogere werkzaamheidsgraad

©BELGA

De PS, de MR en Ecolo hebben een regeerakkoord op zak voor de Waalse regering en de regering van de Franse gemeenschap.

Formateur Elio Di Rupo (PS), Willy Borsus (MR) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) doen in Namen de plannen van de nieuwe coalitie uit de doeken. De cruciale vraag is nog niet beantwoord: wordt Elio Di Rupo zelf minister-president? Dat zou bij een overstap naar het Elysette een stoelendans in gang zetten. Paul Magnette zou dan voorzitter worden en ook de federale onderhandelingen voor de PS gaan leiden.

Di Rupo belooft dat er geen nieuwe belastingen komen.

Opmerkelijk is dat Wallonië de werkzaamheidsgraad, net als Vlaanderen, met 5 procentpunten omhoog wil. De Waalse werkzaamheidsgraad moet de komende vijf jaar omhoog van 63,7 procent nu naar 68,7 procent. Dat is wel nog fors lager dan Vlaanderen, dat van 75 naar 80 procent wil.

Onroerende voorheffing

Er zijn nog een aantal in het oog springende maatregelen. De onroerende voorheffing gaat met 100 euro per jaar naar beneden. Er komt ook gratis openbaar vervoer voor jongeren onder 25 jaar en ouderen boven 65 jaar.

Di Rupo belooft ook dat er geen nieuwe belastingen komen. Er wordt wel fors geïnvesteerd in onder meer openbaar vervoer, sociale woningen en de Waalse economie. Di Rupo mikt pas op een Waals begrotingsevenwicht tegen 2024.

Klimaatakkoord

Wallonië maakt zich ook hard het klimaatakkoord van Parijs na te leven. Wallonië stelt niet te zullen wachten op andere regio's en landen, zegt Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet. Het komt erop neer dat Wallonië zijn uitstoot tegen 2030 met 55 procent doet zakken. 'Er komt een soort bouwstop voor nieuwe wegen, en het fietsbudget gaat naar 20 euro per inwoner per jaar.'

De meest opvallende maatregel neemt de Franse gemeenschap rond onderwijs. Het inschrijvingsdecreet gaat naar de prullenmand en er komt een nieuw decreet.

Het akkoord wordt vandaag nog voorgelegd aan de verschillende partij-instanties.

Elio Di Rupo kreeg op de persconferentie nog een vraag voorgeschoteld over de federale coalitievorming. 'Een Zweedse coalitie, aangevuld met de PS? Dat is nee, nooit, never. Als het is om een progressieve regering te maken, dan zal de PS er deel van uitmaken.' Di Rupo stelde wel geen exclusieven te stellen tegen partijen. 'Het is het programma dat telt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n