Advertentie
Advertentie

Waalse regering maakt 2 tot 3 miljard vrij voor slachtoffers noodweer

De schade in het centrum van Pepinster.

De Waalse regering zal volgens de eerste schattingen tussen 2,3 en 3 miljard euro vrijmaken om de schade van de overstromingen te herstellen. Mensen zonder verzekering krijgen maximaal 80.000 euro van de overheid.

Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bekendgemaakt. De bedragen die hij noemt zijn eerste schattingen. 'Ze kunnen nog wijzigen', zei Di Rupo.

De regering zou 990 miljoen euro vrijmaken voor slachtoffers die weliswaar verzekerd zijn, maar toch niet alle kosten vergoed krijgen. Daarnaast is 1 miljard bedoeld voor slachtoffers die niet of onderverzekerd waren. Het gaat om zo'n 10 procent van de getroffen woningen. De overheid zal de helft van de kosten dekken, met een plafond van 80.000 euro per getroffen woning. Dat plafond kan met 10.000 euro worden opgetrokken als grond vervuild is geraakt door brandstof, of als er asbest in het gebouw zit.

Het bedrag voor onverzekerden valt lager uit dan de 100 à 140.000 euro waarover Di Rupo eerder sprak. 'Het bedrag zal minder zijn, omdat we niet de indruk willen wekken dat we mensen aanmoedigen geen verzekering te nemen', zegt hij. 'Maar het zou onmenselijk zijn geen inspanning te doen voor mensen die vaak al kwetsbaar waren.'

Er komt ook hulp voor schade aan voertuigen, bedrijven of eigendommen in het publiek domein. De verzekeraars sloten eerder een akkoord met de overheid over de versnelde terugbetaling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud