Waalse regering vernietigt beslissing over miljoenenbonussen Nethys

Stéphane Moreau (links) kreeg meer dan 12 miljoen euro aan bonussen en vergoedingen van het remuneratiecomité van Nethys. ©BELGA

De Waalse minister van Lokale Besturen Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft vrijdag alle beslissingen van het remuneratiecomité van de intercommunale holding Nethys vernietigd.

In mei keerde het renumeratiecomité van Nethys voor 18,6 miljoen euro aan vergoedingen uit aan vier topfiguren: Stéphane Moreau - meer dan 12 miljoen euro ging naar hem alleen -, Pol Heyse, Bénédicte Bayer en Diego Aquilina. Nu ondertekent Dermagne een decreet dat de beslissingen van die commissie annuleert, ook al zijn de vergoedingen al betaald. Een eventuele terugbetaling zal in de rechtbank worden geregeld.

18,6 miljoen euro
Bonus
Er werd voor meer dan 18,6 miljoen euro aan bonussen en vergoedingen uitgekeerd aan de Nethys-top.
'De beslissing van het comité is in strijd met de wet, het algemeen belang en het maatschappelijk belang van Nethys', zei Dermagne. De Luikse ex-intercommunale, die de voorbije jaren uitgroeide tot een grote speler voor energie, media en telecom, belandde begin september in een hevige politieke storm. Toen bleek dat Moreau vlak voor de verkiezingen in het geniep verkoopakkoorden had gesloten met de Amerikaanse investeerder Providence en met Nethys-bestuurder François Fornieri, de topman van het farmabedrijf Mithra.
François Fornieri, de omstreden topman van Mithra. ©Photo News
Het Amerikaanse investeringsfonds haalde VOO binnen zonder medeweten van de aandeelhouders van Nethys, de lokale besturen. Elicio en Win gingen voor een erg laag bedrag naar Fornieri. Begin september vernietigde de Waalse regering de verkoop.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud