Advertentie

Walen moeten tussen 22 uur en 6 uur binnenblijven

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) voert een extra pakket coronaregels in boven op de federale maatregelen. ©Photo News

In Wallonië komt er een strengere avondklok dan in de rest van het land. De Walen moeten minstens tot 19 november thuisblijven tussen 22 en 6 uur, waar dat in de rest van het land tussen 24 en 5 uur is. Brussel beslist pas morgen. 'We kiezen voor een gedeeltelijke lockdown', zegt Waals minister-president Elio Di Rupo.

Niet alleen rond de avondklok - die zaterdagavond ingaat - zullen tot 19 november strengere regels in Wallonië. Winkelen mag nog maximaal met twee, telewerk moet strikt worden nageleefd en bedrijven waar telewerk niet mogelijk is, zullen controles krijgen. Daarnaast zullen er strengere bezoekregels gelden in de woonzorgcentra (maximaal één vaste bezoeker per twee weken). Alle maatregelen gaan in vanaf zaterdag.

Geen fysieke lessen in hoger onderwijs

Daarnaast worden vanaf maandag alle fysieke lessen in het hoger onderwijs geschrapt, de lessen LO geschrapt in het middelbaar en zijn sportieve trainingen en matchen enkel nog toegestaan voor kinderen tot 12 jaar. Op de rest van het grondgebied is dat 18. De bedoeling is dat de maatregelen rond onderwijs en sport ook zullen gelden in Brussel, omdat het Franse gemeenschapsmaterie is.

Of er een strengere avondklok of nog andere maatregelen komen in Brussel, wordt zaterdag pas beslist. Minister-president Rudi Vervoort (PS) die mee vergaderde met de Franstalige minister-presidenten wil eerst overleggen met de 19 burgemeesters van het Brussels Gewest. De Brusselse provinciale crisiscel komt morgen om 12u30 bijeen.

Franstalig België schakelt noodgedwongen bij in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Hoewel er vrijdag al verscherpte maatregelen waren aangekondigd voor het hele land, staken de Franstalige minister-presidenten nadien de koppen bijeen om nog verder te gaan. Reden: de evolutie van de pandemie en vooral de toestroom van patiënten naar de ziekenhuizen leidt er tot grote onrust.

De corona-cijfers zijn vooral in Wallonië maar ook in Brussel dramatisch. De twee regio's kennen de grootste besmettingsgraad van heel Europa, en al is de epidemie ook in Vlaanderen in volle opmars, het aantal besmettingen ligt er nog altijd fors lager dan in het zuiden van het land.

Ziekenhuizen stromen vol

In Brussel, Henegouwen en Luik stromen de ziekenhuizen vol, met Luik als grootste zorgenkind. Daar moeten steeds meer patiënten overgebracht worden naar andere ziekenhuizen omdat de afdelingen intensieve zorgen er vol liggen. Dat de situatie erg precair is, toont de oproep van de Waalse regering aan thuisverplegers, studenten verpleging en geneeskundestudenten om het verzorgend personeel bij te staan, zodat het zorgpersoneel zich kan concentreren op eerstelijnshulp.

Virologen, maar ook sommige Franstalige politici de voorbije dagen aan op een uitbreiding van de avondklok of een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. De Vlamingen zagen dat niet zitten en ook premier Alexander De Croo (Open VLD) vond het niet opportuun voor het hele grondgebied dergelijke drastische maatregelen te nemen.

Al deze aanvullende maatregelen bovenop wat federaal beslist is, zijn nodig om de infectieketting te breken
Elio Di Rupo
Waals minister-president

Aparte maatregelen per regio op het grondgebied zijn praktisch en juridisch niet evident. Maar er is een opening gelaten door de federale regering, waarbij het toegestaan is voor de provinciegouverneurs om verder te gaan in overleg met de federale minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De beslissing is dus officieel genomen door vijf Waalse provinciegouverneurs, in overleg met minister-presidenten Di Rupo en Pierre-Yves Jeholet (MR), voor het hele Waalse grondgebied. 'Al deze aanvullende maatregelen zijn nodig om de infectieketting te breken', aldus Elio Di Rupo op een persconferentie na een hele namiddag overleg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud