Advertentie

Wallonië laat wapenleveringen aan Saoedi-Arabië voorlopig doorgaan

FN-kogels voor een machinegeweer. ©© Clément Philippe

De Waalse regering voelt druk om het staatsbedrijf FN geen wapens meer te laten verkopen aan Saoedi-Arabië, maar wil alleen stoppen als daartoe op Europees niveau wordt beslist. Duitsland stopt de wapenleveringen wel.

'Als de feiten bewezen worden, sluiten we niet uit dat we wapenleveringen aan Saoedi-Arabië opschorten', zei Waals minister-president Willy Borsus (MR) zondag aan de Franstalige omroep RTBF.

Met 'de feiten' doelde hij op de moord van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die begin deze maand het consulaat van Saoedi-Arabië in het Turkse Istanboel binnenging en daar om het leven werd gebracht. De Waalse regering is voor honderd procent eigenaar van de wapenfabrikant FN Herstal

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir erkende dit weekend de moord op Khashoggi. Hij noemde die 'een enorme fout', maar zegt dat wie verantwoordelijk was voor de dood geen banden heeft met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

'Die operatie was een schurkenoperatie', zei hij op de Amerikaanse tv-zender Fox. 'Het was een operatie waarbij individuen hun bevoegdheden en verantwoordelijkheden overschreden.'

Hij gaf geen bijkomende informatie over de manier waarop de journalist om het leven is gebracht.

Duitsland schort op

Duitsland heeft de wapenleveringen aan Saoedi-Arabië opgeschort. Het exporteren van Duitse wapens naar Riyad kan niet plaatsvinden 'in de toestand waarin we ons bevinden', liet Merkel na een bijeenkomst van het CDU-partijbestuur in Berlijn optekenen.

Volgens Merkel moet eerst meer duidelijkheid komen over de omstandigheden van Khashoggi's dood. Alle informatie ligt nog niet op tafel en de verantwoordelijken hebben zich nog niet moeten verantwoorden, benadrukte ze.

Terwijl Merkel Saoedi-Arabië niet langer het voordeel van de twijfel gunt, doet de Waalse regering dat wel. ‘Wij steunen de Europese vraag naar een diepgaand en ernstig onderzoek', zegt Borsus. 'Als de feiten bevestigd worden, is dat zeer ernstig.’

36 miljoen euro dividend

FN Herstal zag in 2017 de omzet met 9 procent dalen naar 363 miljoen euro, blijkt uit de jaarrekening. Het boekte een winst van 31 miljoen euro en betaalde de Waalse overheid een dividend van 36 miljoen euro.

Vlaanderen voert niet uit naar Saoedi-Arabië

Vlaanderen liet dit of vorig jaar geen uitvoer van wapens of militaire technologie toe naar Saoedi-Arabië.

In 2016 werd uitzonderlijk toelating gegeven voor de verkoop van vizieren, die volgens de Vlaamse regering voor civiele doeleinden waren bestemd. Los van dat dossier kregen Vlaamse bedrijven sinds 2014 geen enkele keer toelating om militaire apparatuur naar Saoedi-Arabië te exporteren.

Bij FN in Luik werken een kleine 1.400 mensen, leert de sociale balans. De directe en indirecte werkgelegenheid van de totale Waalse wapenindustrie wordt op 8.000 jobs geschat.

In 2017 was Saoedi-Arabië de belangrijkste klant van de Waalse wapenindustrie voor een totaalbedrag van 153 miljoen euro, blijkt uit rapporten van de Waalse regering.

Spanningen regering

De leveringen leidden vorig jaar tot spanningen in de federale regering, toen bleek dat de door de MR geleide Waalse regering 25 uitvoerlicenties naar Saoedi-Arabië had verstrekt aan FN. Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) noemde dat toen 'waanzin'. 

'We investeren miljoenen om mensen die in Jemen slachtoffer worden van het conflict te helpen. En tegelijk leveren we wapens aan de landen die hen aan flarden schieten', zei hij. 'Dit is dweilen met de kraan open.'

Wapenleveringen zijn een bevoegdheid van de gewesten, nadat een crisis over de levering van 5.500 machinegeweren aan de 'prille democratie' Nepal in 2002 tot een crisis leidde in de paars-groene regering-Verhofstadt I. 

Europees embargo

Het klassieke standpunt van de Waalse regering is dat wapenembargo's tegen landen op Europees niveau moeten worden afgesproken. Federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) herhaalde dat standpunt dit weekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud