'Werkweek van vier dagen is prioriteit van de PS'

PS-voorzitter Elio Di Rupo pleit voor resoluut linkse keuzes tijdens het ideologische congres van de partij in Luik. ©BELGA

De Parti Socialiste (PS) wil een werkweek van vier dagen invoeren. Dat is een van de meer opmerkelijke stellingen die de Waalse socialisten zondag op hun ideologisch congres in Luik hebben goedgekeurd.

Minder werken voor hetzelfde of slechts iets minder loon en de bedrijven verplichten meer volk aan te werven. Alle inkomsten gelijkstellen en die proportioneel belasten. En een sociale bonus invoeren die de inkomens boven de armoedegrens moet laten uitstijgen. Dat zijn enkele van de 170 standpunten die de leden van de PS tijdens hun congres zondag hebben goedgekeurd. Het nieuwe socialistische manifest actualiseert het 120 jaar oude 'Charter van Quaregnon', dat al decennia een leidraad voor de partij is.

Het is het eerste doctrinair congres van de partij in veertig jaar en het werd twee jaar voorbereid. De PS wil met het congres zichzelf weer op de kaart zetten na de desastreuze peilingen van de voorbije maanden. De partij gaat door zwaar weer. Ze viel buiten de federale regering en werd enkele maanden geleden uit de Waalse regering gebonjourd, terwijl PS-mandatarissen een hoofdrol speelden in de schandalen in Luik en Brussel. Aan de linkse zijde voelt de partij de hete adem van de communistische PTB, die in Wallonië snel aanhang wint.

'We stappen een nieuw tijdperk van het socialisme binnen', benadrukte voorzitter Elio Di Rupo. 'We blijven resoluut links verankerd. Dit zijn de standpunten die we zouden verwezenlijken moesten wij alleen aan de macht zijn.'

'Verhoog minimumlonen'

Andere goedgekeurde punten zijn onder meer een verhoging van de minimumlonen, de invoering van een initiatiefrecht voor burgers om wetgevende voorstellen in het parlement op tafel te leggen en een leerplicht vanaf drie jaar. Het manifest van de Franstalige socialisten behoudt ook het concept van de 'klassenstrijd'.

Di Rupo benadrukte in enkele kranteninterviews gisteren wel de verschillen met de communistische PTB. 'Wij zijn geen revolutionairen', zei hij aan L'Echo.'Wij zijn tegen geweld. Wij zien de baas niet als een iemand waar je tegen moet vechten. We hebben ondernemers nodig. We hebben mensen nodig die iets creëren. We hebben investeerders nodig. We moeten die zelfs steunen, en in ruil vragen we hen loyaal te ziijn. We leven nu eenmaal in een globale markteconomie. We denken dat je die eerlijker en loyaler moet maken, maar het blijft een markteconomie. Wij werken in de reële wereld.'

Rellen 'niet overdrijven'

Over de recente rellen in Brussel is Di Rupo opvallend mild. 'Je moet dat niet overdrijven', verklaarde hij aan L'Echo. 'We hebben in het verleden altijd al wel problemen gekend met voetbalsupporters. Maar er een integratieprobleem van maken, zoals de N-VA dat doet, dat is schandalig.'

Eerder dit jaar hielden de Franstalige socialisten al een belangrijk statutair congres, waar nieuwe interne regels rond goed bestuur en het cumuleren van mandaten werden vastgelegd.

Het institutionele kwam zondag niet op het voorplan, al drong de Luikse afdeling er wel op aan de nieuwe engagementen te vervolledigen tijdens een toekomstig Waals congres.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud