Blair herschikt regeringsploeg

-- (tijd) - De Britse premier, Tony Blair, voerde gisteren een heuse stoelendans door in zijn kabinet. Hij wijzigde maar liefst twee derde van de kabinetsposten. Het is de grootste regeringsherschikking die Blair doorvoerde sinds hij in 1997 aan de macht kwam.

De opvallendste verschuivingen vonden plaats op Binnen- en Buitenlandse Zaken: John Reid volgt Charles Clarke op als minister van Binnenlandse Zaken en Margaret Beckett neemt de portefeuille Buitenlandse Zaken over van Jack Straw. Straw wordt bevoegd voor de relaties van de regering met het parlement. Clarke wordt niet opnieuw opgevist.

Des Browne, een vertrouweling van Blairs grote rivaal Gordon Brown, volgt John Reid op als minister van Defensie. En Geoff Hoon, tot nu toe bevoegd voor de relaties met het parlement, krijgt de portefeuille Europese Zaken.

De grondige regeringsherschikking is een rechtstreeks gevolg van de lokale verkiezingen van donderdag in Engeland. Die draaiden zoals verwacht uit op een nederlaag voor de sociaal-democratische Labour-partij van Blair. Maar het verlies was een zwaarder dan verwacht. De partij eindigde pas als derde, na de Conservatieven en de Liberaal-Democraten. De Tory's haalden hun beste resultaat sinds 1992: 40 procent van de stemmen. De LibDems maakten een pas op de plaats tegenover de lokale stembusgang twee jaar geleden.

Ook de extreem rechtse British National Party (BNP) zet zijn opmars in het VK voort. De partij slaagde erin zijn zetelaantal in de lokale raden te verdubbelen. LD

Lees verder

Advertentie
Advertentie