Computers bedrijven zijn open doelwit

-- (tijd) - De computernetwerken van de bedrijven in ons land zijn onvoldoende beveiligd en daarom moet de overheid hen onderwerpen aan een wettelijk verplichte minimumbeveiliging. Dat zegt Luc Beirens, hoofd van de nationale computereenheid van de federale politie (FCCU).

De overheid kan de telecomoperatoren in ons land veiligheidsmaatregelen opleggen. Dat staat al in de wet op de informaticacriminaliteit, die vorig jaar van kracht werd. 'Maar ook voor de andere bedrijven is er nood aan wettelijk verplichte minimumnormen voor de beveiliging van hun computernetwerken. En natuurlijk moeten die normen geregeld gecontroleerd worden door externe auditeurs', vindt Luc Beirens van de Federale Computer Crime Unit (FCCU).

'Heel wat kleinere bedrijven maken geen kopieën van hun databestanden of hebben zelfs geen internetbeveiliging voor hun cruciale computersystemen', stelt Beirens vast. 'Enkele maanden geleden was de computerserver van een twintigkoppig bedrijfje gekraakt. Wij hebben die server drie dagen inbeslaggenomen voor onderzoek. Al die tijd lag het bedrijf volledig plat.'

Drankautomaat

Maar ook grote bedrijven hebben nog zwakke plekken. 'Hun achilleshiel zijn de computertoepassingen die speciaal voor het bedrijf zijn ontworpen. Die bevatten meestal vergissingen en cruciale leemtes. En de veiligheidsvoorschriften blijven vaak dode letter. Een groot financieel bedrijf snapte niet hoe een werknemer jarenlang met het interne systeem kon frauderen. Tja, de toegang tot de controlekamer was beveiligd, maar de deur stond altijd open omdat de drankautomaat er ook stond.'

Bedrijven onderschatten ook de dreigingen binnen het bedrijf. 'Wie controleert de beheerder van het computersysteem? En dan zijn er de rivaliserende aandeelhouders die interne informatie proberen te bemachtigen door het computernetwerk te kraken', zegt Beirens.

'Veel bedrijven negeren de risico's tot we bij hen aankloppen omdat er kinderporno op hun server is binnengeslopen.'

LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie