EU bekijkt taks op oliewinsten

(tijd) - De Europese ministers van Financiën bespraken gisteren de mogelijkheid de uitzonderlijk hoge winsten van de oliemaatschappijen extra te belasten. Maar het idee stuitte op fors verzet.

In het eerste kwartaal van 2006 maakten bedrijven als Exxon Mobil, Shell of Total winsten die oplopen tot 1.000 dollar per seconde. Dat deed in de EU het idee ontstaan die winsten extra te belasten. De ministers bespraken het idee gisteren.

De Luxemburgse premier en minister van Financiën, Jean-Claude Juncker, wees erop dat de fenomenale winsten leiden tot 'irritatie bij de publieke opinie'. Maar hij voegde er meteen aan toe dat het niet meer dan een idee is. Diverse ministers lieten meteen uitschijnen dat de extra belasting op oliemaatschappijen een doodgeboren kind is. 'We belasten de oliewinsten al', zei de Nederlandse minister van Financiën, Gerrit Zalm. Ook zijn Oostenrijkse collega en huidig EU-voorzitter, Karl-Heinz Grasser, noemde de extra belasting 'niet realistisch'. Grasser acht een dergelijke taks alleen haalbaar als die wereldwijd ingevoerd wordt.

De dure olie lijkt de Europese economie intussen amper te deren. 'Het herstel is zo sterk dat de dure olie waarschijnlijk weinig uitmaakt', zei Zalm. Ook de EU-Commissie ziet amper een economische impact van de dure olie. JL

Lees verder

Advertentie
Advertentie