Catherine De Bolle wordt de nieuwe topvrouw van Europol

Commissaris-generaal Catherine De Bolle van de federale politie. ©BELGA

Commissaris-generaal Catherine De Bolle van de federale politie wordt de nieuwe directeur van Europol. Dat heeft minister Jan Jambon getweet.

De Bolle haalde het van de Tsjechische kandidaat Oldrich Martinu. De Belgische politiebaas was reeds als primus uit de selectieprocedure gekomen en bleek woensdag tijdens een vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de Europese Unie ook over voldoende politieke steun te beschikken. 

De Bolle treedt in mei volgend jaar in dienst bij Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de lidstaten. Ze zal op de hoofdzetel in Den Haag in de voetsporen treden van de Brit Rob Wainwright, die sinds 2009 aan de slag was bij Europol. 

Catherine De Bolle werd op 17 februari 1970 geboren in Aalst. De Bolle studeerde tussen 1988 en 1993 rechten aan de universiteit van Gent. Van 1994 tot 1997 volgde ze een opleiding tot officier bij de Rijkswacht. Ze was onder meer actief als jurist bij de federale politie, en goot de politiehervorming mee in wetten. In 2001 werd ze benoemd tot korpschef van Ninove. 

De Bolle kwam in oktober 2011 als eerste uit de bus in de shortlist van de selectiecommissie voor de functie als commissaris-generaal van de federale politie. Op 29 februari van het jaar daarna legde ze de eed af. De toen 42-jarige De Bolle werd zo de eerste vrouwelijke en ook de jongste commissaris-generaal van de federale politie.  De Bolle liet toen verstaan dat haar prioriteiten lagen bij het versterken van de relaties met de lokale politie, het vertrouwen in de politie in het algemeen en in het bijzonder in de federale politie opkrikken en bouwen aan een veilige samenleving.

'De politie zal efficiënter moeten werken en de afbakening van de essentiële taken is een noodzaak', zei de nieuwe commissaris-generaal daarover toen in haar toespraak. In 2015 werd ze Europees vertegenwoordiger in het uitvoerend ­comité van Interpol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de EU-lidstaten, een mandaat van drie jaar.  In mei maakte de federale politie bekend dat De Bolle bij datzelfde Europol graag de Brit Rob Wainwright zou opvolgen.

'Mijn huidige job doe ik met heel veel zin en gedrevenheid. (...) Maar een kans als deze wil ik graag aangrijpen om mijn ervaring en expertise ten dienste te stellen van de Europese bevolking en haar veiligheid. Ik beschouw het als een grote eer dat ik kandidaat mag zijn. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de politie in België', klonk het toen. En ook: " 'Alleen zo kan zware criminaliteit zoals terrorisme, mensen-, wapen-, en drugshandel aangepakt worden.' Vooral een performante internationale informatiedoorstroming is voor haar prioritair. 

Eind oktober raakte bekend dat De Bolle topkandidaat was voor de functie. Ze doorstond de selectieprocedure en haar naam prijkte bovenaan een shortlist met drie overgebleven kandidaten. Behalve De Bolle werden ook de Tsjech Oldrich Martinu en de Nederlander Wil van Gemert weerhouden. De Belgische regering steunde De Bolles kandidatuur en heeft de afgelopen maanden en weken intens voor haar gelobbyd.

 De Bolle gaat op 1 mei 2018 aan de slag in haar nieuwe functie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect