opmerkelijk

24 miljard storten, hoe moeilijk kan dat zijn?

De kerncentrale van Grohnde ©BELGAIMAGE

Behoorlijk moeilijk, ondervinden de Duitse energiereuzen bij het spijzen van het kernuitstapfonds.

Vandaag vindt in Duitsland de moeder aller betaaldagen plaats, meldt het persagentschap DPA. De vier grote uitbaters van kerncentrales van het land - E.ON, RWE, ENBW en Vattenfall - storten vandaag 24 miljard euro in het fonds voor de kernuitstap. Die moet de 'Energiewende' die de Duitse bondskanselier Angela Merkel in maart 2011 vlak na de Japanse kernramp in  Fukushima besliste in goede banen leiden

De kernuitstap zadelde alle Duitse energiereuzen met miljardenafschrijvingen op, een bedrag waarvan ze via een klacht bij het Hooggerechtshof wel een deel wisten te recupereren. De bedrijven draaien zelf op voor de afbraak van alle kerncentrales en de tijdelijke opslag van het nucleaire afval, het staatsfonds staat in voor de definitieve opslag ('Atomendlager') en alle andere risico's die nog opduiken.

In theorie hadden de energiegroepen tijd tot in 2026 om hun bijdrage aan het staatsfonds gespreid te betalen. Maar dat wilden ze niet, omdat ze dan jaarlijks 4,58 procent verwijlintresten moesten betalen. En dus moest het hele bedrag vandaag gestort worden via een spoedoverschrijving.

Dat blijkt echter niet zo eenvoudig. Het internationale overschrijvingssysteem Sepa laat - cijfers na de komma daar gelaten - maximaal negen cijfers toe. 999 miljoen euro dus. Bovendien gebeurt de overschrijving in de praktijk niet per groep, maar per kerncentrale.

Een extra complicatie, want veel kerncentrales hebben meerdere eigenaars. En dus moesten de bedragen vaak in schijfjes gestort worden, na ouderwets getokkel op een rekenmachine en toepassing van het aloude vierogenprincipe om toch maar nergens een cruciale komma verkeerd te zetten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud