6.000 multinationals moeten fiscale sluipwegen prijsgeven

Ngo's voerden dinsdag actie door het Europese hoofdkantoor om te toveren tot een 'belastingparadijs'. ©EPA

Bedrijven met meer dan 750 miljoen euro omzet, waaronder een dertigtal Belgische, zullen per EU-land bekend moeten maken hoeveel winst ze boeken en hoeveel belastingen ze betalen.

Verplicht bedrijven die agressief fiscale sluipwegen bewandelen zichzelf te kijk te zetten. Dat is de logica achter een voorstel dat de Europese Commissie gisteren op tafel legde. Ze stelt voor dat alle multinationals die in de EU actief zijn hun activiteiten per EU-land bekend te maken, zodat een debat kan starten over eventuele aberraties.

Daarom wil de Commissie dat iedere multinational die in de EU actief is en die een omzet van meer dan 750 miljoen euro per jaar haalt, per EU-land uitlegt hoe groot de activiteiten er zijn. Per land moet het bedrijf op zijn website rapporteren welke activiteiten het er voert, hoeveel personeel er werkt, hoe groot de omzet en de winst voor belastingen er zijn, hoeveel belastingen er betaald zijn en hoeveel winst er uiteindelijk is geboekt.

Als een multinational al zijn Europese winst naar Luxemburg laat stromen, waar het nauwelijks personeel heeft en nauwelijks belastingen betaalt, zal dat uit die data duidelijk worden. Volgens de Commissie zullen 6.000 tot 6.500 bedrijven de data moeten publiceren.

Europees commissaris voor financiële diensten Jonathan Hill stelde de plannen gisteren voor in Straatsburg. ‘De onthullingen in de Panama Papers hebben onze agenda niet veranderd’, zegt Hill, ‘maar hebben wel onze inspanningen versterkt om te garanderen dat bedrijven hun belastingen betalen waar ze hun winst boeken.’ EU-topambtenaren bevestigden dat de Commissie geen plannen had om belastingparadijzen in de rapportering op te nemen, maar dat de Panama Papers dat hebben veranderd.

Welke landen zullen de stempel ‘belastingparadijs’ krijgen? De lijst moet nog worden opgemaakt. Maar het criterium wordt de mate waarin landen meewerken aan de internationale regels over correcte belastingen, zoals uitgewerkt in de OESO en de G20. Dat betekent onder meer dat ze informatie met andere overheden moeten uitwisselen. Panama doet dat niet.

Waarom niet meteen bedrijven verplichten hun activiteiten voor ieder land over de hele wereld op te splitsen, zoals enkele ngo-activisten dinsdag vroegen in een actie op het Schumanplein in Brussel? Omdat we ons niet willen mengen met het fiscaal beleid van andere landen, zeggen EU-topambtenaren, en omdat we ook geen andere landen op ideeën willen brengen om EU-bedrijven nog extra te belasten.

‘Ik ben onbeschaamd voorstander van concurrentie’, zei de Brit Jonathan Hill gisteren, ‘en onbeschaamd voorstander van de zakenwereld. Maar ik wil dat bedrijven elkaar beconcurreren met goede goederen en diensten, niet met fiscale creativiteit.'

Een meerderheid van de EU-regeringen én het Europees Parlement moeten zich nog achter de plannen van de Commissie scharen. Daarna krijgen de EU-regering een jaar de tijd om de publicatieverplichting om te zetten in nationale wetgeving. Dat betekent dat multinationals wellicht hun inkomsten, winsten en belastingen van 2018 voor het eerst per EU-land moeten publiceren op hun eigen website.

Belgische bedrijven

Welke Belgische bedrijven zullen verplicht worden hun kerncijfers land per land te publiceren? Op basis van de recentste jaarrekeningen lijkt het om een dertigtal bedrijven te gaan. Bij de beursgenoteerde ondernemingen gaat het om AB InBev, Delhaize, Colruyt, Solvay, D’Ieteren, Proximus, UCB, Bekaert, CFE, Nyr­star, Agfa-Gevaert, Umicore, Bpost, Econocom, Telenet, Ontex, Tessenderlo, Recticel, Barco, Mobistar, Elia en Euronav.

Ook enkele niet-beursgenoteerde bedrijven worden tot meer openheid gedwongen, zoals de grondstoffengroepen Lhoist en Carmeuse, de industriegroep Etex en de voedingsgroep Vandemoortele. Banken vallen al onder een andere Europese regelgeving, die hen verplicht per land kerncijfers te publiceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content