Advertentie

België glijdt af naar Europees staartpeloton

De Europese 'begrotingstsaar' Jyrki Katainen ©REUTERS

De Europese Commissie vreest dat België dit en volgend jaar slechts 0,9 procent groei boekt. Daarmee zakken we weg naar het Europese staartpeloton, terwijl ons land met zowel zijn begrotingstekort als zijn schuldenberg weer in de gevarenzone komt.

De economische vooruitzichten voor de Europese Unie en de eurozone blijven somber. Dat leren de herfstprognoses van de Europese Commissie. De economische groei in de eurozone blijft dit jaar hangen op 0,8 procent en klimt volgend jaar slechts naar 1,1 procent.

De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Jyrki Katainen, hoopt het tij te keren dankzij een investeringsplan van 300 miljard euro dat nog dit jaar wordt voorgesteld, en een gezondere banksector.

0,9%
Europa ziet de Belgische groei dit en volgend jaar op 0,9 procent blijven steken

In België blijft de groei dit en volgend jaar op een magere 0,9 procent steken, waarmee we naar het staartpeloton afzakken (zie grafiek). Voor 2016 bengelt ons land met een voorspelde groei van 1,1 procent samen met Finland zelfs helemaal onderaan.

De Europese Commissie ziet vooral problemen aan de vraagzijde, bij de Belgische gezinnen die de uitgaven gelijke tred laten houden met de (ook in 2014 en 2015 lage) inflatie en de druk op investeringen.

Klik op de jaartallen om de overeenkomende cijfers weer te geven.

Probleemlanden

Opvallend is wel dat de oude probleemlanden uit het economische slop geraken. Ierland zal in 2014 met 4,6 procent de hoogste groei laten optekenen in de Europese Unie. Ook in 2015 en 2016 blijft de Ierse groei boven 3 procent. Griekenland buigt dit jaar de negatieve trend om en stevent in 2015 af op een groei van 2,9, in 2016 zelfs van 3,7 procent. De Grieken komen wel van erg ver, aangezien ze na zes krimpjaren op rij collectief een kwart armer geworden zijn. 

De situatie op de arbeidsmarkt verbetert uiterst traag. Het aantal werklozen in de eurozone blijft hangen op 11,4 procent dit jaar en 11,3 procent volgend jaar. Tegen 2016 zou de werkloosheidsgraad weliswaar zakken tot 9,5 procent in de Europese Unie en 10,8 procent in de eurozone. In België blijft het aantal werklozen min of meer hangen op 8,4 procent.

De overheidstekorten dalen in de eurozone dit jaar naar 2,6 procent. De overheidsschuld piekt, vooral wegens de nieuwe statistische berekening van het bruto binnenlands product, op 94,8 procent.

107,8%
Europa ziet de Belgische schuldgraad tegen 2016 oplopen tot 107,8 procent

Het Belgische tekort stijgt dit jaar opnieuw naar 3 procent om in 2015 en 2016 uit te komen op 2,8 procent,  voorspelt de Europese Commissie. Daarmee zit ons land weer in de budgettaire gevarenzone. De schuld stijgt van 104,5 procent in 2013 naar 105,8 procent dit jaar, om verder te stijgen naar 107,3 en 107,8 procent in 2015 en 2016.

Met die cijfers komt België opnieuw in de Europese gevarenzone voor zowel de schuldgraad als het begrotingstekort. De kans is reëel dat België in de lente een vermaning krijgt van de Commissie.

Pensioenuitgaven

Opvallend is ook dat de inspanningen van de regering-Michel volgens de Europese Commissie het begrotingstekort structureel met minder dan 0,5 procent reduceren. De Belgische regering gaat uit van een structurele vermindering met 0,7 procent.

De Europese Commissie wijst vooral op het effect van eenmalige inkomsten, een vermindering van dividendinkomsten en de overheidsgarantie voor de banken. De belangrijkste boosdoener is de opwaartse trend van de sociale uitgaven, met name die voor de pensioenen. Ook in 2016 zal de structurele verbetering van de begroting ondanks de bijkomende maatregelen beperkt blijven tot 0,2 procentpunt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud