Britse premier May wil geen vertraging brexit

©AFP

De Britse eerste minister Theresa May waarschuwt parlementsleden in haar land voor het tegenhouden of vertragen van de brexit.

De Britse premier Theresa May heeft de parlementsleden van haar land zondag gewaarschuwd voor het tegenhouden van de brexit, nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat het parlement geraadpleegd moet worden. Na de uitspraak donderdag kondigde de conservatieve regering aan in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van het hof.

De parlementsleden die de resultaten van het referendum betreuren, moeten aanvaarden wat het volk heeft beslist.
Theresa May
Brits premier

In zondag gepubliceerde verklaringen waarschuwt May de parlementsleden de stem van het parlement niet te gebruiken om in te gaan tegen het resultaat van het referendum van juni, waarin de Britse bevolking stemde voor het verlaten van de Europese Unie.

'Het resultaat was duidelijk. Het is legitiem. De parlementsleden die de resultaten van het referendum betreuren, moeten aanvaarden wat het volk heeft beslist', aldus May. De beslissing van het Hooggerechtshof leidde tot boosheid bij de voorstanders van de brexit, die vreesden dat aanhangers van de Europese Unie in het parlement de uitvoering ervan zouden tegenwerken.

'Het is niet in het nationaal belang, en het zal ons niet helpen om de beste deal voor Groot-Brittannië te bekomen', zei de eerste minister. 'We moeten ons nu concentreren op het bekomen van de beste uitkomst. Dat betekent dat we ons aan ons plan en agenda moeten houden, onze onderhandelingsstrategie moeten uitwerken en niet al onze kaarten op tafel mogen leggen', zo voegde ze toe.

May kondigde eerder aan voor eind maart te willen starten met de onderhandelingen met de EU. Indien het Hof van Cassatie de beslissing van het Hooggerechtshof bevestigt, zal dat ongetwijfeld voor lange debatten in het parlement zorgen. Dat zou niet enkel voor een vertraging van de uitvoering van de brexit kunnen zorgen, maar ook een invloed kunnen hebben op de onderhandelingen tussen Londen en Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud