Bundesbank bekritiseert groot Frans begrotingstekort

Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank. ©REUTERS

De Franse maatregelen om de gele hesjes te kalmeren zijn niet in overeenstemming met de Europese begrotingsnormen, waarschuwt de voorzitter van de Duitse centrale bank.

De Franse president Emanuel Macron kondigde onlangs enkele maatregelen aan om de koopkracht te verhogen en de protesten van de gele hesjes te bedaren. Hij beloofde onder meer een verhoging van het minimumloon met 100 euro per maand zonder dat het de werkgevers iets kost. Dat zal dus gebeuren via een belastingverlaging.

Die maatregelen kosten 10 miljard euro. Ze zullen volgens de Franse regering het begrotingstekort in 2019 doen stijgen naar 3,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is meer dan de 3 procent die is toegelaten volgens het Verdrag van Maastricht.

'Het is goed nieuws dat Emmanuel Macron de hervormingen wil voortzetten', zegt Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, in een interview met Welt am Sonntag. 'Maar die maatregelen moeten conform zijn met de Europese begrotingsnormen.'

Italië

Weidmann: 'Het respecteren van het plafond van 3 procent en het verminderen van het structureel tekort is de weg die Frankrijk moet volgen, vooral omdat de overheidsschuld zeer hoog blijft.' De overheidsschuld bedroeg eind september 99,3 procent van het bbp.

De Duitse centraal bankier is ook bezorgd over het Italiaans begrotingsbeleid. De Europese Commissie zei woensdag dat ze genoegen neemt met de bijsturing van de begroting 2019. Rome heeft op vraag van de Commissie het verwachte deficit verlaagd van 2,4 naar 2,04 procent van het bbp. De Commissie dreigt niet meer met sancties tegen Italië.

Weidmann is bezorgd over de gevolgen van het akkoord over de Italiaanse begroting voor de toekomstige begrotingsdiscipline in de eurozone. 'In de toekomst zal het voor de Commissie en regeringen nog moeilijker zijn om aan aan te dringen op gezonde overheidsfinanciën.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud